Estrogen tablety recenze: TOP 7 doplňků stravy na menopauzu

Klimakterium je období, které se nevyhne žádné zralé ženě. Jelikož se musíme připravit na návaly horka a pocení, na snížení libida, na zvýšenou únavu a na mnoho dalších negativních dopadů, které se spojují s poklesem estrogenu a dalších hormonů, jsou čím dál tím oblíbenější přípravky na menopauzu, které jsou na přírodní bázi, a které mohou od těchto nepříjemností snadno ulevit. Jaké bylinky na menopauzu se v nich tradičně používají? A opravdu pomáhají?

I když se v některých reklamních sloganech říká, že menopauza není pauza, rozhodně nejde o procházku růžovým sadem. Vzhledem k tomu, že dochází k drastické změně v ženské hormonální činnosti, s čímž souvisí příznaky nedostatku progesteronu a estrogenu, organismus i psychika si často žijí vlastním životem.

Celkem často ženy neřeší jen vypadávání vlasů, které mohou mít najednou mnohem menší hustotu a horší kvalitu, ale i s vráskami, návaly horka a pocení, nespavostí, častějšími změnami nálady, podrážděností, únavou, vaginální suchostí a mnoha dalšími jevy, které mohou dost zásadně znepříjemnit každodenní fungování a životní komfort.

Podle čeho dalšího lze vstup do období menopauzy ještě poznat? A které bylinné doplňky stravy vám mohou pomoci udržet předchozí kvalitu života?

Příznaky menopauzy

Kromě výše zmíněných příznaků menopauzy, mezi kterými dominují návaly horka a pocení, nespavost a snížení libida, se v souvislosti s klimakteriem často skloňují i další problémy, které mohou negativně ovlivňovat psychické rozpoložení i celkové zdraví zralých žen.

Setkat se můžeme třeba s:

  • Nepravidelnou menstruací
  • Přibíráním na váze
  • Bolestí hlavy
  • Zapomnětlivostí a horší koncentrací
  • Infekcemi močových cest
  • Depresemi a úzkostmi
  • Častým močením
  • Řídnutím kostí (které může zvýšit riziko vzniku osteoporózy)
  • Vyšší hladinou cholesterolu (který může zvyšovat riziko vzniku chorob kardiovaskulárního systému)

Jak tedy můžete samy vidět, nejde jen o postupnou ztrátu plodnosti, ale i o široké spektrum dalších potíží, z nichž některé mohou mít skutečně negativní následky.

Srovnání nejúčinnějších přípravků na menopauzu

Abychom to dneska neviděly jenom černě, mrkneme se na nejlepší doplňky stravy na menopauzu, které obsahují (nejen) fytohormon fytoestrogen. Některé z nich mohou používat i ženy, které trápí premenopauza/perimenopauza.

Womeno

Womeno je doplněk stravy, který je určen ženám v období perimenopauzy a menopauzy. Hned na první pohled vás zaujme, že ve srovnání s mnoha jinými doplňky stravy na trhu obsahuje 12 látek přírodního původu, které se tradičně spojují se zvýšením životního komfortu během období menopauzy.

Ve složení najdeme například červený jetel, ploštičník hroznatý, smldinec chlupatý, len setý, drmek obecný, ženšen pravý, zinek, vitamín B6, kyselinu pantothenovou, vitamín B12, vitamín D2 a vitamín E. Tyto látky přispívají jak k doplnění chybějící energie a k hormonální rovnováze, tak k podpoře normálního stavu vlasů, nehtů a pokožky. Protože i zralé ženy se chtějí samy sobě líbit.

FytoFEM

Dalším zajímavým doplňkem stravy pro zralé ženy je FytoFEM, který obsahuje přírodní fytoestrogeny a další látky, které přispívají k podpoře pohody žen po čtyřicítce. Ve srovnání s předchozím Womeno však obsahuje o něco méně bylin a větší množství vitamínů a minerálních látek.

V každé jeho kapsli najdeme chrom, hořčík, vitamín B6, vápník, zinek, jetel luční, ploštičník hroznatý, kozlík, guaranu a divoký yam. Co se nám na první pohled možná trochu bije je to, že guarana funguje na povzbuzení a kozlík se používá na uklidnění. Nejsme si tedy úplně jisté, jak efektivně může tato kombinace v organismu fungovat. Jinak se ale rozhodně řadí k tomu lepšímu, co je na našem trhu k sehnání.

Elli MenoOsteo FORTE

O Elli MenoOsteo FORTE už jsme na tomto webu psali samostatnou recenzi, rozhodně ale není na škodu si tento doplněk stravy trochu připomenout. Opět přispívá ke zvýšení komfortu v období menopauzy, ve srovnání se dvěma předchozími doplňky stravy má však o trochu méně komplexní složení.

V tomto doplňku stravy na podporu hormonální rovnováhy zralých žen najdeme například extrakt z plodů sóji, chmel otáčivý, jetel luční, vitamín K2, vitamín D3, vápník, vitamín B2, vitamín B12 a kyselinu listovou. Některé z těchto látek podporují zklidnění a zdravý spánek, další jsou důležité pro podporu normálního stavu kostní hmoty.

Menox 45

Dalším “pánem na holení” je doplněk stravy Menox 45, o kterém jsme tu taktéž už v minulosti psaly samostatný článek. Ze všech předchozích doplňků stravy obsahuje největší množství látek. Když se ale podíváme na jejich výčet, nacházíme v něm i pár takových, které by v něm být nutně nemusely.

V tomto doplňku stravy najdeme macu peruánskou, vitamín C, vitamín B1, vápník, draslík, zinek, fosfor, mangan, selen, fytoestroly a mnoho dalších. I když se maca peruánská někdy doporučuje ženám v období přechodu, chybí nám tu některé jiné, tradičně používané bylinky na menopauzu, jako je například smldinec chlupatý, andělika čínská a mnoho dalších, které vitamíny a minerály nemohou zastoupit.

Feminus

Dalším populárním doplňkem stravy na menopauzu je Feminus, který taktéž obsahuje komplex většího množství látek. Ve složení se skrývá maca peruánská, vitánie snodárná, extrakt z kakaa, kotvičník zemní, vitamín C, andělika čínská, damiána, zinek, vitamín E, vitamín D3, vitamín B6, vitamín B12 a muira puama. Tyto ingredience přispívají například k normálnímu stavu močových cest a k podpoře kognitivních schopností. V mnoha ohledech je Feminus jiný než předchozí doplňky stravy, bude vyhovovat hlavně duševně pracujícím ženám.

Sarapis

I doplněk Sarapis Plus vás zvládne překvapit, především tím, že obsahuje mateří kašičku, květový pyl a fermentovaný pyl. (Z toho důvodu ale není vhodný pro vegetariány/vegany a pro ženy, které mají alergii na včelí produkty.) Dále jako jediný obsahuje koenzym Q10 a inulin. Najdeme v něm i šalvěj, železo, vitamín C a další. Opět nám v něm ale chybí větší množství tradičně používaných bylinek.

GS Merilin

V neposlední řadě také musíme do tohoto srovnání zahrnout i doplněk stravy GS Merilin, který je přípravkem nové generace. Obsahuje ploštičník hroznatý, drmek obecný, šácholan, ašvagandu, vitamín B6, vápník, hořčík a vitamín D3. Ve srovnání s výše uvedenými doplňky stravy opět obsahuje jen velmi málo bylinek. Také nám v něm chybí vitamín K2. Jinak je ale jeho složení na první pohled velmi dobré a může ženám pomáhat.

Napsat komentář