Menopauza příznaky: V jakém věku začíná u žen klimakterium?

Konec menstruace některé ženy vítají s otevřenou náručí. Konečně už nemusí počítat dny a řešit nechtěné otěhotnění. Na druhou stranu, noční pocení, návaly horka a další projevy menopauzy, také nejsou zrovna dvakrát příjemné. Jak přečkat klimakterium v relativní pohodě? A na jaké fáze menopauzy se připravit?

Ženský hormon estrogen v průběhu života neustále kolísá. Jeho větší množství obvykle zaznamenáme v období puberty. Následně přejímá nadvládu nad organismem až do přechodu, kdy dochází k jeho razantnímu poklesu.

Problém je v tom, že estrogen je zodpovědný za široké spektrum procesů. A protože tělo člověka dovede reagovat i na mírné změny hodnot, nelze se divit tomu, že zralé ženy čeká pořádně divoký čardáš, který může trvat i po dobu několika let.

Vlivem menopauzy vás může trápit vypadávání vlasů a další projevy stárnutí. Z toho důvodu jsou hodně oblíbené estrogen tablety a kolagen na pleť, který dovede zmírnit viditelnost i u hlubších vrásek.

Jaké tipy a triky můžete na menopauzu vyzkoušet? A může vám během ní ještě hrozit těhotenství?

Fáze menopauzy

Přechod u žen, až na výjimky, nepřichází většinou ze dne na den. První fázi představuje něco, čemu se (trochu nesprávně) říká premenopauza. (Správně perimenopauza.) Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma termíny je v tom, že jako premenopauza se označuje období, kdy v ženském organismu vše funguje normálně. Perimenopauza je oproti tomu čas, v průběhu kterého dochází k prvním změnám v činnosti hormonů, proto se mohou objevit první příznaky přechodu, které se mohou s postupujícím časem zhoršovat.

V této fázi je stále ještě možné otěhotnět, z toho důvodu je velmi důležité, abyste při sexuálním styku nepodceňovaly ochranu proti neplánovanému početí. Ostatně, po světě chodí mnoho žen, které se domnívaly, že ztratily menstruaci vlivem postupného vyhasínání funkce vaječníků, ale lékař jim řekl, že tomu tak vůbec není a čekají dalšího potomka.

Setkat se můžeme i s termínem postmenopauza, který znamená, že již nemenstruujete a tím pádem již došlo k přechodu z reprodukčně aktivního do reprodukčně pasivního období. (Pro představu, že jste v přechodu znamená, že jste posledních 12 měsíců spontánně nemenstruovala.)

Příznaky menopauzy

Nyní se můžeme společně podívat na to, jaké příznaky menopauza má. Díky tomuto malému přehledu budete vědět, jaké jevy máte začít v průběhu času sledovat.

Menopauza se může projevovat třeba:

  • Návaly horka a pocení
  • Sníženou chutí na sex
  • Vaginální suchostí
  • Podrážděností
  • Depresivní náladou a úzkostmi
  • Změnami menstruačního cyklu
  • Nespavostí
  • Zhoršenou kvalitou pleti a vlasů
  • Přibíráním na váze
  • Řídnutím kostí (takže můžete být náchylnější ke vzniku zlomenin)

A podobně.

Intenzita a délka potíží je u každé ženy čistě individuální. Pokud máte tu možnost, na vašem místě bychom se o průběhu menopauzy informovaly u starších rodinných příslušnic, protože existuje šance, že průběh vašeho přechodu bude podobný.

Menopauza a bylinky

Menopauze je nutné přizpůsobit svůj každodenní životní styl. Jedním ze způsobů, jak se nezbláznit, je dlouhodobé užívání bylinek na klimakterium, které jsou poměrně často součástí přírodních doplňků stravy. Mezi jejich výhody často patří zmírňování některých potíží, které se s menopauzou přirozeně pojí. Mnohé z nich také přispívají k vyrovnání rozkolísané hladiny hormonů.

Mezi nejoblíbenější bylinky na menopauzu patří třeba červený jetel, len setý, drmek obecný, smldinec chlupatý, ploštičník hroznatý a sója. Určitě také nic nepokazíte tím, když vyzkoušíte ženšen, který dovede podpořit normální úroveň energie a duševní bdělost.

Naše babičky také často nedaly dopustit na:

  • Šalvěj lékařskou
  • Šácholan lékařský
  • Anděliku čínskou
  • Třezalku tečkovanou (té by se měly vyhnout uživatelky hormonální antikoncepce)
  • Chmel otáčivý
  • Pupalku

V některých případech se také přikládají pozitivní účinky na menopauzu i mateří kašičce. Ta ale nemusí být vhodná pro ženy, které mají alergii na včelí produkty.

Menopauza – babské rady

Nyní se můžeme podívat na to, co dalšího můžete kromě dlouhodobého užívání bylinných doplňků stravy na menopauzu vyzkoušet. Nejčastěji jde o další tipy a triky, které vám pomohou snáze přežít noční pocení a pracovní den.

V první řadě se doporučuje, aby se ženy snažily udržovat normální tělesnou hmotnost. V průběhu přechodu dochází k postupnému nabírání kil, což se může negativně odrazit jak na vašem sebevědomí, tak na horším zdravotním stavu. (Třeba kvůli zvýšené hladině cholesterolu.)

Dále se doporučuje:

  • Zvýšit příjem vápníku, vitamínu D3 a vitamínu K2
  • Jíst více čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitních bílkovin, luštěnin a celozrnných výrobků
  • Hlídat si velikost porcí
  • Pít dostatečné množství vody
  • Redukovat stres
  • Omezit kouření a pití alkoholu

Co se týče praktických rad v terénu, jistě využijete rezervní oblečení, které vám pomůže snáze překonat následky nepředvídatelných návalů horka a pocení. V průběhu noci se také snažte spát ve větrané ložnici pod tenčí dekou. Neuděláte nic špatného ani v případě, že si k posteli postavíte sklenici se studeným nápojem. (Dobrou vychytávkou jsou ještě speciální gelové vložky na polštář, které můžete strčit před spaním do lednice nebo do mrazáku.)

V průběhu pochůzek po městě se vám zase bude dobře hodit stylový vějíř, který vám může nabídnout příjemné ochlazení.

Komu vadí, že má potíže v intimním životě, pomoc mu nabídnou třeba erotické pomůcky, které mohou překonat menší vzrušivost. S partnerem také můžete začít používat kvalitní lubrikační gel, který pomůže vyřešit potíže s menším zvlhčením.

O pleť a vlasy se zase postarají specializované kosmetické a kadeřnické salony a pití beauty kolagenových nápojů. Jak tedy vidíte, i když užívání bylinných doplňků stravy na menopauzu představuje základ, vyzkoušet lze i mnoho dalších vychytávek, které vám usnadní život.

Jaké triky na menopauzu a její příznaky znáte vy?

Napsat komentář