Ricinový olej a jeho 5 účinků: Vlasy, řasy, pleť a další

Ricinový olej je jednou z oblíbených zkrášlujících složek, které se běžně používají v kosmetickém průmyslu. Některé ženy také vědí, že dříve se používal i jako projímadlo. Z čeho ale tento olej přesně pochází? A má jeho používání i nějaká negativa, na která je třeba dávat si při jeho aplikaci pozor?

Trápí vás vrásky, strie, lámavé řasy a další estetické trable, které mohou znepříjemňovat každodenní existenci? Pak nejde o nic, s čím by si nedokázal poradit hojně diskutovaný ricinový olej.

Věděly jste však, že hodně záleží na tom, jak se ho rozhodnete použít? Pokud s ním totiž nebudete zacházet opatrně, můžete s ním napáchat i hromadu škod a různých komplikací.

Co je to ricinový olej?

co je to ricinový olej

Ricinový olej pochází ze skočce obecného. Nemá žádnou barvu a neline se z něj ani žádný zápach. Tento olej má velmi dobré vlastnosti, které se dají využít například v chemickém průmyslu. Také se používá do brzdových kapalin, nátěrových hmot a barviv.

Co se týče kosmetiky, běžně ho najdeme například v mýdle, v parfémech nebo třeba v řasenkách a sérech na obočí a řasy.

Nejlepší způsoby použití ricinového oleje

Na kůži

na kůži

Ricinový olej pro kosmetické účely se dá použít například na kůži, které toho může nabídnout doopravdy hodně. Sáhnout po něm mohou například ženy po porodu či mladé dívky, které mají problémy s akné.

V tomto směru nám může nabídnout:

  • Šetrnou péči o aknózní pleť
  • Podporu hebkosti
  • Podporu regenerace pokožky

Dále ho mohou používat i menopauzální ženy, které mají zájem o zlepšení elasticity a hydratace kůže celého těla. Například nanášení tohoto oleje na stehna, břicho a další problematické partie, může zlepšit vzhled strií a jizev.

Také ale nezapomínejte na vnitřní výživu, ve které by neměl chybět kolagen. Vyzkoušet můžete například ten od Zeen nebo Curapil.

Péče o vlasy

péče o vlasy

V případě, že budete ricinový olej aplikovat pravidelně na vlasy, mohou se vám za to odvděčit větší hebkostí a leskem. Vyzkoušet ho mohou i dámy s problematickou pokožkou hlavy a lupy, protože se dá použít na nejrůznější zábaly. Hydratované vlasy se pak mohou méně lámat a mohou tím pádem i snáze růst.

Na řasy a obočí

Některým ženám může pomoci i aplikace ricinového oleje na řasy a obočí. Zvlášť, pokud mají řasy tendenci hodně se lámat a vypadávat. (To se může stát například po prodloužení řas nebo po častém nošení těžkých umělých řas.) Další ho zase dávají na dříve hodně vytrhané obočí. Vzhledem k tomu, že hydratace podporuje i dobrý vzhled obou těchto důležitých částí našeho obličeje, ricinový olej se přidává do nejrůznějších sér.

Projímadlo

Předpokládá se, že za projímavé vlastnosti ricinového oleje je zodpovědná kyselina ricinolejová. Po strávení se ricinový olej rozkládá na kyselinu ricinolejovou, která sérií reakcí stimuluje střeva.

Výzkum ukázal, že ricinový olej je účinným způsobem čištění střev při zákrocích, jako je kolonoskopie. Provedené studie však byly malé; k prokázání účinnosti ricinového oleje jsou nutné randomizované studie s kontrolními skupinami. V domácích podmínkách ricinový olej jako projímadlo vůbec nepoužívejte!

Vyvolání porodu

Toto je spíše anekdotický účinek a spíše ho zde uvádíme pro zajímavost. Je totiž možné, že se s touto radou setkáte před svým vlastním porodem. Proto je vhodné tuto radu uvést na správnou míru.

Pozorovací retrospektivní studie se zabývala použitím ricinového oleje k vyvolání nebo zahájení porodu. Studie probíhala po dobu pěti let a zahrnovala ženy mezi 40. a 41. týdnem těhotenství, což je plný termín. Ve srovnání s kontrolní skupinou vykazovaly ženy, které používaly ricinový olej, vyšší pravděpodobnost, že začnou rodit do 24 hodin.

Další studie se zúčastnilo 612 žen, jejichž těhotenství trvalo déle než 40 týdnů. Z těchto žen 205 dostalo ricinový olej k vyvolání porodu. Autoři studie zjistili, že doba do porodu se mezi těmi, které olej užívaly, a těmi, které ho neužívaly, významně nelišila.

Jaké jsou jeho negativní účinky?

Ze zcela pochopitelných důvodů by se měly ricinovému oleji vyhnout těhotné a kojící ženy. Také je možné mít na ricinový olej alergickou reakci. Důležité je také zmínit ricin, látku obsaženou v ricinových bobech. Ricin je silný toxin pocházející z části odpadní kaše, která vzniká při zpracování ricinových bobů na ricinový olej. Je obsažen ve slupce plodů, která je při výrobě oleje vyřazena. To znamená, že se nedostane do konečného produktu.

Další vedlejší účinky

Pokud přijdete do většího kontaktu s ricinovým olejem, může dojít k intoxikaci, která se projevuje:

  • Křečemi v břiše
  • Bolestí na hrudi
  • Halucinacemi
  • Omdléváním
  • Kopřivkou
  • Problémy s dýcháním
  • Pocitem staženého hrdla

V takovém případě okamžitě vyhledejte pomoc lékaře.

Uvažujete o tom, že po ricinovém oleji sáhnete v době menopauzy, kdy vás trápí zhoršená kvalita pokožky a vlasů? Dobrou volbou může být i dlouhodobé užívání doplňku stravy Womeno s fytoestrogeny.

Také máte s ricinovým olejem a jeho používáním osobní zkušenost?

Napsat komentář