Cesta k sebelásce: Důležitá ingredience pro duševní pohodu

Ženy jsou často společností tlačeny do role pečovatelek, terapeutek a ochránkyň rodinného krbu. Mnohé z nás dokonce slýchaly, že se mají v rámci zachování klidu pravidelně potlačovat a vzdávat svých zájmů či postojů. To je však zaručený způsob, jak přijít o sebelásku, která je přitom pro každou z nás tak důležitá. Jak tedy začít pracovat na tom, abyste ji našla? A jakým způsobem ji pak praktikovat?

Když se na chvíli zastavíte a zamyslíte, co nebo kdo je ve vašem životě úplně nejdůležitější? Jsou to vaše děti? Partner? Domov? Domácí mazlíček? Asi toho bude hodně, jen málokdy však míváme na první příčce samy sebe. A to je velká chyba!

Jak se říká, pokud je spokojená žena (a to se vztahuje i na matky malých dětí), je spokojený celý vztah a domácnost. Aby to tak ale mohlo být, nesmíme se stavět na poslední místo a čekat, že si někdo jiný uvědomí naši hodnotu místo nás.

Pravda, možná to bude úplně na začátku trochu nepohodlné. Mnozí vás mohou dokonce začít kritizovat a podezřívat ze sebestřednosti a náhlé komplikovanosti. Je ale dobré vědět, že ti, kterým na vás opravdu záleží a dbají na vaše dobro, vám cestu za lepším já a kvalitnějším životem nikdy vyčítat nebudou. (Co z této informace vydedukujete, to necháme čistě na vašem uvážení.)

Proč je sebeláska pro ženy tak důležitá? A jak na ni?

Důležitost sebelásky v životě každé ženy

Sebeláska je transformativní cesta, která má obrovskou sílu v péči o duševní zdraví a celkovou pohodu. Ve světě, který často klade důraz na dokonalost a vnější potvrzení, musí ženy pěstovat hluboký smysl pro sebelásku a vlastní identitu. Všechny musíme zvládat vstřebat nerealistické standardy krásy, které na nás společnost klade. Sociální média a televize navíc umožňují, že jsme problematickým vzorcům vystaveny 24/7. Jenže, život není reklama, která má v zákulisí vizážistku a stylistku, na place dokonalé nasvícení, scénář a photoshop. Je tedy naprosto v pořádku, že existujeme s určitými nedokonalostmi.

Sebeláska nám může nabídnout:

  • Akceptaci reality a autenticitu
  • Sebevědomí
  • Osobní růst
  • Lepší vymezení osobních hranic
  • Zdravé vztahy
  • Utišení negativního vnitřního dialogu
  • Absenci srovnávání se s ostatními

Jak na sebelásku: Zkuste tyto tipy

Na jednu stranu to zní možná hezky, jak ale tu sebelásku uvést do každodenní praxe? Zvlášť, když máte problém s časem, financemi nebo dalšími důležitými životními oblastmi?

STOP srovnávání

stop srovnávání

Jsme vychovávány k soutěživosti, takže srovnávání se s ostatními je přirozené. Může to však být nebezpečné. Nemá smysl srovnávat se s kýmkoli jiným na této planetě, protože vy jste jen jedna a nikdo není jako vy. Raději se zaměřte na sebe a svou cestu. Uvidíte, že tento zvyk vám přinese nečekanou míru svobody.

Názory druhých nejsou tak důležité

Stejně tak si nedělejte starosti s tím, co si o vás myslí nebo očekává společnost. Nemůžete udělat každého šťastným, takže je to ztráta času a jen vás to zpomalí na vaší cestě k tomu, abyste byly samy sebou.

Je normální dělat chyby

je normální dělat chyby

Od útlého věku nám opakovaně říkají, že „nikdo není dokonalý, každý dělá chyby“. Čím jste však starší, tím větší tlak cítíte na to, abyste nikdy neselhaly. Dejte si trochu volnosti! Dělejte chyby, abyste se z nich mohly poučit a růst. Přijměte svou minulost. Neustále se měníte a rostete z toho, kým jste kdysi byly, v to, kým jste dnes a kým jednou budete. Zapomeňte tedy na ten hlas v hlavě, který vám říká, že musíte být dokonalí. Dělejte chyby – hodně chyb! Lekce, které získáte, jsou k nezaplacení.

Hodnota člověka nezávisí na vzhledu

Tohle je zásadní! Tolik věcí na světě vás chce od této mocné pravdy odvrátit. Někdy dokonce i váš vlastní internalizovaný sexismus potvrzuje vaše myšlenky o nedostatečnosti. Jste cenné, protože jste samy sebou, ne kvůli svému tělu. Proto si oblékněte to, v čem se cítíte dobře. Ať už je to hodně odhalující a našňořené, nebo málo, noste to, díky čemu se cítíte sebevědomě, pohodlně a šťastně.

Toxičtí lidé mohou klidně odejít

toxičtí lidé mohou odejít

Ne každý přebírá odpovědnost za energii, kterou vysílá do světa. Pokud je tu někdo, kdo do vašeho života vnáší toxicitu a nechce za ni převzít odpovědnost, může to znamenat, že se od něj musíte vzdálit. Nebojte se to udělat. Je to osvobozující, i když to může být bolestivé.

Jakou formu sebelásky provozujete vy?

Napsat komentář