Základy péče o pleť, které musíte ovládat

Ženy mají tendenci žehrat na to, že s postupujícím věkem nevypadá jejich tvář tak, jak byly zvyklé. Věděly jste však, že to, jak budete stárnout, můžete do velké míry ovlivnit svou životosprávou? Pokud chcete vypadat i v pokročilém věku svěže a mladě, zaměřte svou pozornost na správnou péči o pleť. Protože, co se v mládí naučíš…

Tvář, jakou máme ve dvaceti, nám nadělila genetika. Ovšem, to, jak vypadá po třicítce je výsledek toho, co si zasloužíme. Ačkoliv to zní tvrdě, pravdou je, že kdo včas najede na správnou péči o pokožku, ten si bude za své prozřetelné jednání v pokročilém věku vyloženě děkovat.

Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy či nehty?
Kolagen na pleť srovnání a recenze

Podívejte se na naše srovnání TOP kolagenů!

Probereme tato témata:

  • Účinky kolagenu
  • Jaký kolagen vybrat na pleť
  •  Nejlepší kolagen na pleť v ČR 

I když bychom se o sebe měly začít starat už v období puberty (kdy řadu z nás trápí první výraznější nedokonalosti v podobě akné), pravdou je, že nikdy není pozdě. Samozřejmě, pokud už nastaly škody, své jednání nevrátíte zpět. Můžete ale svou péčí přispět k tomu, že neduhy kůže přestanou být na první pohled tak výrazné.

Jaké tipy a triky v péči o pleť byste tedy měla ovládat? Na to se podíváme níže.

Proč se starat o kůži?

Kůže je největším orgánem lidského těla, který nás chrání před negativními vlivy okolního prostředí. Také tělo zbavuje nečistot (proto máme póry) a zlepšuje naši termoregulaci tím, že se pravidelně potíme. Pokožka obličeje, krku a dekoltu zase prozrazuje, kolik je nám let. Z toho důvodu musíme dělat maximum, abychom ji zbytečně nezatěžovaly.

Mezi obvyklé hříchy patří:

  • Kouření
  • Opalování (i to v soláriu)
  • Nedostatek odpočinku
  • Nedostatek vody
  • Nedostatečná výživa
  • Vystavení se toxinům

Základní kroky správné péče o pleť

Naše maminky a babičky nebyly většinou zvyklé se o sebe opravdu důkladně starat, takže nás nikdo nenaučil, jak to dělat správně. Není to ale nic složitého, tak se nemusíte bát, že něco neuděláte správně.

Postup je jednoduchý:

  • Dvakrát denně si očistěte obličej odličovacím mlékem a čistícím gelem (ráno po probuzení a večer před spaním)
  • Majitelky mastné, nebo citlivé pokožky, by měly následně použít toner
  • Všechny ženy by měly dvakrát denně použít pečující krém, který bude vhodný pro jejich typ pleti
  • Jednou týdně si udělejte peeling obličeje a následně aplikujte vyživující pleťovou masku

Některé ženy trápí i nějaké další kožní defekty. Pokud zjistíte, že kůže na vašem těle má na některých místech jinou barvu, zvětšují se vám znaménka, která mohou mít divnou barvu a nepravidelný tvar, nebo máte potíže s ekzémem a dalšími kožními reakcemi, navštivte kožního lékaře, který si vás důkladně prohlédne a navrhne vám vhodný způsob léčby.

Kolagen na pleť

Jak jistě víte, lidské tělo produkuje kolagen, který se nachází v pojivových tkáních a pokožce. Vlivem stárnutí, jeho klesající produkce a kosmetických hříchů (mezi které patří absence UV faktoru během cesty ven), ho však v pokožce postupně ubývá. (Uvádí se, že tento proces začíná okolo 25 let.) Vzhledem k tomu, že kolagen dodává tváři mladistvý vzhled, je v našem vlastním zájmu, abychom ho pravidelně doplňovaly. Jelikož se z přirozených zdrojů nedá prakticky sehnat (leda, že byste si pravidelně pochutnávaly na kostních chrupavkách a očích živočichů), nejlepším řešením je dlouhodobé užívání kolagenových doplňků stravy, v jejichž složení často nacházíme i další látky, které podporují normální vzhled kůže. Jmenovat bychom mohli třeba vitamíny skupiny B, vitamín C a mnoho dalších.

Co dalšího se vyplatí znát?

Aby byla vaše kůže v co nejlepší kondici, určitě je vhodné dodržovat zdravý pitný režim. To znamená, že během dne vypijete 2,5 až 3 litry čisté vody, nebo čaje. Do pitného režimu nepatří káva a alkohol. Také se snažte každý den používat krém s ochranným faktorem (ideální je SPF 30+), který vás ochrání před nebezpečným UV zářením. UV záření pronikne i přes mraky a neřídí se ani ročním obdobím, takže se nesnažte uchlácholit tím, že se vás nošení krému s ochranným faktorem proti slunci netýká.

Také pomáhá:

  • Zdravě nastavený jídelníček
  • Pravidelná pohybová aktivita
  • Jemná masáž obličeje a obličejová jóga
  • Pravidelné docházení na kosmetiku

Jak vidíte, sice si musíte zapamatovat pár úkonů, nejde ale o nic složitého, co by nešlo zvládnout. Za nějakou dobu pro vás bude jejich dodržování tak samozřejmé, že je budete dělat zcela automaticky.

Jaké jsou vaše tipy a triky v oblasti péče o pleť? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.

Zdroje informací

https://www.vaseplet.cz/spravna-pece-o-plet/ – Jak správně pečovat o pleť (česky)

https://www.webmd.com/beauty/skin-care-basics – Základy péče o pleť (anglicky)

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care – Tipy pro zdravou a krásnou pokožku (anglicky)

 

Napsat komentář