GAPS dieta: Jak funguje, komu je určená

V posledních dekádách se na nás odevšad valí nejrůznější diety. Je jich dokonce tolik, že už se v nich pomalu přestáváme orientovat. To je trochu škoda, protože některé z nich jsou doopravdy zajímavé. Patří mezi ně GAPS dieta, o které se říká, že může mít pozitivní vliv na fungování mozku. Níže se podíváme na to, co byste o ní měly vědět.

O vegetariánech a veganech už jste pravděpodobně něco slyšela. Také víte, že lidé na keto a low carb dietě se starají o zvýšený přísun proteinů a tuků. Na co je ale dobrá taková GAPS dieta? To už je trochu oříšek.

Přitom, GAPS dieta je velice zajímavá. Funguje na principu vyškrtnutí některých potravin (konkrétně obilovin a sacharidů), díky čemuž může ovlivnit fungování mozku.

Přijde vám to být zvláštní? V tom případě vás s GAPS dietou podrobně seznámíme níže.

Co je GAPS dieta?

GAPS dieta

Slovo GAPS je zkratka pro gut and psychology syndrome. Ve své podstatě tedy tato dieta sleduje, jaký vliv může mít stav střevní mikroflóry na lidskou psychiku. Teorie říká, že díky GAPS dietě lze ovlivnit projevy některých zdravotních problémů.

Podle teorie Dr. Natashy Campbell-McBride, která tuto dietu vymyslela, má zlepšovat:

  • Poruchy autistického spektra
  • ADHD
  • Dyslexii
  • Dyspraxii
  • Obsedantně-kompulzivní poruchu
  • Bipolární poruchu
  • Schizofrenii
  • Poruchy stravování
  • Dětské potravinové intolerance a alergie

V současné době je tento přístup stále považován za ne úplně obvyklý a jeho principy se stále zkoumají. V současné době však již existují první zprávy o tom, že stav střevní mikroflóry může mít vliv na vznik úzkosti a deprese.

Principy GAPS diety

GAPS dieta vyžaduje omezení, nebo úplné vyškrnutí některých druhů nápojů a potravin. Patří mezi ně obiloviny, pasterizované mléčné výrobky, rafinované cukry a škrobovité druhy zeleniny.

Podle mnohých odborníků je tato dieta kontroverzní kvůli tomu, že obsahuje příliš velké množství restrikcí (což mohou například autisté nést špatně, protože chtějí jídla, na která jsou zvyklí). Na druhou stranu, pokud se rozhodnete ze svého jídelníčku vyškrtnout rafinované cukry, s velkou pravděpodobností vám to pomůže. (Minimálně v ohledu redukce hmotnosti.)

Fáze GAPS diety

GAPS dieta

GAPS dieta má šest fází. V první fázi se doporučuje jíst doma uvařený vývar a pití probiotických nápojů, konzumace zázvoru, mátového a heřmánkového čaje. Také můžete jíst doma vyrobené jogurty a pít kefír. Ve druhé fázi se přidávají vaječné žloutky, ghee a dušené maso se zeleninou. Ve třetí fázi můžete jíst a pít to, co v předešlých fázích, ale dále přidáváte avokádo a fermentovanou zeleninu. Ve čtvrté fázi se může přidat i restované, nebo grilované maso, zeleninový džus, za studena lisovaný olivový olej a GAPS chleba.

V páté fázi si užijete jablečné pyré, syrovou zeleninu (oloupaná okurka, ledový salát) a ovoce, mimo citrusy. V šesté fázi pak přidáváte další ovoce, tentokrát i s citrusy.

GAPS dieta a doplňky stravy

GAPS dieta

V průběhu GAPS diety se také doporučuje užívat probiotické doplňky stravy. Dále se doporučují doplňky stravy, které obsahují nenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6 a trávicí enzymy.

Také můžete vyzkoušet chitosan. Jde o polysacharid, který se přirozeně nachází ve vnějších kostrách korýšů. Mezi jeho schopnosti patří například to, že na sebe váže těžké kovy. Také se přidává do doplňků stravy na podporu hubnutí.

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/gaps-diet – GAPS dieta: Recenze založená na důkazech (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325046 – Vše o GAPS dietě (anglicky)

 

Napsat komentář