Dubová kůra a její použití: Jaké jsou její účinky?

Pokud vás trápí hemoroidy, v lékárně vám pravděpodobně doporučí mast z dubové kůry. Tato situace se může naskytnout třeba po porodu, ale můžete se do ní dostat v prakticky kterékoliv jiné fázi svého dospělého života. Jaká má dubová kůra použití? A dá se z ní udělat třeba i koupel?

Ačkoliv jde o poněkud delikátní téma, jde o problém, který trápí velkou část dospělé populace. Mluvíme o hemoroidech, které se mohou tvořit vlivem zácpy, častých průjmů, nadměrného tlačení na toaletě a podobně. Velmi časté jsou i hemoroidy v těhotenství, protože žena v jeho průběhu trpí často na zácpy, a během porodu musí intenzivně tlačit.

Hemoroidy jsou velice nepříjemné, mohou vás totiž bolet, mohou krvácet, mohou vám znemožňovat sezení a podobně. Ne každý se ale odhodlá k tomu, aby s nimi šel na rychlou a málo invazivní operaci. (Která je zároveň jediným způsobem, jak se jich lze opravdu zbavit.) A tak se spokojí s gelem, nebo mastí na hemoroidy s obsahem dubové kůry.

Jaké má dubová kůra benefity? A existují i nějaké alternativní metody jejího použití?

Benefity dubové kůry

Jak už bylo řečeno, většina lidí si dubovou kůru okamžitě spojí s hemoroidy. Ve skutečnosti vám toho ale může nabídnout mnohem víc.

Používá se na:

  • Podrážděnou kůži
  • Problémy s průjmem (při vnitřním použití)
  • Detoxikaci
  • Kvasinky na nohách (které by mohly způsobovat zápach)

Na co si dát pozor?

Dubová kůra se považuje pro většinu populace za bezpečnou. Obvykle se ji ale doporučuje používat po kratší časový úsek. (Pro představu to znamená asi 3-4 dny.) To platí hlavně v případě, že se rozhodnete používat přípravky s dubovou kůrou vnitřně. V případě jejího vnějšího použití po ní můžete sahat trochu déle, zhruba po dobu 2-3 týdnů.

Dávejte si ale dobrý pozor na to, že vnitřní užití dubové kůry může dráždit žaludek. Při vnějším použití lze navíc zaznamenat podráždění. (Zvlášť, pokud máte nějak poškozenou pokožku.) Dlouhodobé vnitřní užívání dubové kůry navíc zhoršuje funkci jater a ledvin.

Také si dávejte pozor na to, abyste neužívaly dubovou kůru společně s doplňky stravy, které obsahují železo. Jejich účinek by se mohl vyrušovat navzájem.

Jak ji užívat?

V první řadě si musíte ujasnit, jestli chcete dubovou kůru užívat vnitřně, nebo topicky. V prvním případě můžete vyzkoušet čaje s dubovou kůrou a doplňky stravy s dubovou kůrou. Při vnějším použití můžete dělat z dubové kůry sedací koupele, nebo pleťové tonikum. Nesmíme ale zapomínat ani na již zmíněné masti a gely z lékárny.

Další tipy na hemoroidy

Když se vrátíme k hemoroidům, o kterých je tento článek především, podíváme se ještě na pár dalších tipů, které by vám mohly v kritické chvíli ulevit.

Zkuste:

  • Teplou sedací koupel s epsomskou solí
  • Jíst víc vlákniny
  • Pít víc tekutin
  • Pravidelně cvičit
  • Moc dlouho nesedět

Někdy mohou hemoroidy krvácet, což je pro mnoho lidí dost nepříjemná zkušenost. V první moment můžete počkat, až se krvácení zastaví samo. V případě vážnějších komplikací ale není na škodu vyhledat pomoc lékaře.

Pro úplné odstranění hemoroidů také můžete podstoupit poměrně rychlou a málo invazivní operaci hemoroidů. Počítejte ale s tím, že se na ni nevztahuje zdravotní pojištění, takže si ji budete muset zaplatit ze svého.

Používaly jste někdy na něco dubovou kůru? 

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/hemorrhoids – Vše o hemoroidech (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/oak-bark – Vše o dubové kůře (anglicky)

Napsat komentář