Nebezpečné trendy: Tímhle poškodíte svůj pěstěný vzhled!

Dnešnímu světu vládnou sociální sítě. Pokud tvoříte dostatečně zajímavý obsah, je pravděpodobné, že si postupem času vybudujete silnou základnu příznivců, kteří udělají všechno, co jim řeknete. Problém je, že kvůli takovým podnikavcům vznikají trendy, které jsou nevhodné, nebo vyloženě nebezpečné. Proto se podíváme na co vše byste si měla dát při brouzdání na internetu pozor.

Výhodou dnešní doby je nepochybně to, že hvězdou se může stát prakticky každý. Nemusíte tedy čekat na to, až vás na ulici náhodně osloví agent z modelingové agentury, nebo až dojde k jinému typu objevení vaší unikátnosti. S tím jde ale ruku v ruce problém, že se k nám mohou dostat rady od lidí, kteří nejsou odborníci ve svém oboru. Při honu za senzací sdílí nějakou beauty, nebo skin care proceduru, která má být údajně něčím prospěšná, ale ve finále vám může spíš ublížit.

Proto se podíváme na přehled toho nejhoršího, co můžete na internetu najít, a z čeho byste si určitě neměly brát příklad.

DIY kosmetika

Určitě je fajn, když si doma dokážete vyrobit vlastní sůl do koupele, nebo jednoduchou DIY pleťovou masku. Určitě se ale nepouštějte do ničeho složitějšího, co vyžaduje vysokou vstupní kvalitu materiálu, odborné znalosti a testy nezávadnosti. Typicky mluvíme o doma vyrobených krémech a dalších kosmetických přípravcích, které obsahují pro vás neznámé látky. (Pro představu, přírodní suroviny nemají tak dlouhou životnost, takže mohou začít plesnivět a žluknout. Manipulace s chemikáliemi může zase způsobovat podráždění a další vážné potíže.)

Agresivní peelingy

Některé ženy nechtějí utrácet za kosmetičku, takže se nějakým pokoutným způsobem dostanou k profesionální kosmetice, která jim může při neodborné manipulaci ublížit. Speciálně to platí o silných chemických peelinzích, s jejichž oblibou se roztrhl v poslední době pytel. Jelikož může dojít k podráždění a k popáleninám, vždy si vybírejte peeling pro domácí použití a v případě nepříjemných pocitů ho okamžitě sundejte.

Domácí odstranění pih a znamének

Co určitě nedělejte je odstranění pih a znamének svépomocí. Nemuselo by to totiž dobře dopadnout. Pokud vám někde vadí znaménko, běžte za kožním lékařem, který ho buď vyřízne, nebo ho vypálí laserem. U pih si na sebe neaplikujte agresivní citronovou šťávu, nebo DOKONCE bělidlo, ale použijte make-up, noste krém s ochranným faktorem proti slunečnímu záření, nebo sáhněte po speciálním krému, který vyrovnává barevný tón pokožky. Vše ostatní je naivní hazard se zdravím.

Používání deodorantu místo podkladové báze

Může se to jevit jako skvělá úspora financí, ale ve skutečnosti je to hloupost. Deodorant patří do vašeho podpaží, kde dovede redukovat pot a jeho zápach. Určitě ale nepatří na citlivou pokožku vašeho obličeje. Pokud to ale musíte vyzkoušet, nedivte se, že můžete očekávat potíže s ucpanými póry, akné a záněty.

Lepidlo na černé tečky

Další z rádoby chytrých nápadů říká, že můžete odstranit černé tečky za použití lepidla. Kromě toho, že se vám může lepidlo dostat do oka (což opravdu nechcete), může dráždit vaši pokožku.

Krém na hemoroidy na oteklé oči

Pokud vás dlouhodobě trápí kruhy pod očima a otoky, je pochopitelné, že se jich budete chtít zbavit. Určitě byste ale neměly zkoušet aplikovat pod oči krém proti hemoroidům. Minimálně už jen kvůli tomu, že kůže očního okolí je velice citlivá a nemůže na ni přijít jen tak něco. Mnohem lepším řešením pro vás bude, když si položíte na oči dva plátky vychlazené okurky.

Domácí bělení kůže

Už o tom byla řeč v jednom z předchozích bodů, ale jedná se o takové zlo, že ho musíme zmínit ještě v samostatném odstavci. NIKDY, a tím myslíme OPRAVDU NIKDY, nepřistupujte k bělení kůže. Zvlášť, pokud hodláte sáhnout po průmyslových chemikáliích. Jde o hazard jak s vaší krásou, tak s vaším zdravím. Raději se tedy chraňte proti sluníčku. (A také se snažte přijmout skutečnost, že máte tón pleti, který zesvětlit nejde. Možná to neodpovídá současným trendům, ale vaši barvu kůže to nedělá o nic méně krásnou.)

Propadly jste někdy nějakému nebezpečnému trendu? Pokud ano, jak to dopadlo?

Zdroje informací

https://www.thehealthy.com/beauty/dangerous-beauty-trends/ – Nebezpečné beauty trendy (anglicky)

https://www.insider.com/skin-care-trends-dermatologists-hate-2018-12 – Co nedělat při péči pleť pohledem odborníků (anglicky)

 

Napsat komentář