Kortikoidy: Co jsou zač a mají nežádoucí účinky?

Mast s kortikoidy se často používá při léčbě nejrůznějších kožních potíží, proto nám na nich nepřijde nic divného. Zvlášť, když si díky tomu uleví vaše psychika, která se trápí s akné a dalšími nežádoucími příznaky. Jenže, málokdo ví, že mají vedlejší a nežádoucí účinky. Jste si tedy jisté, že o nich víte opravdu všechno?

Většinou si spolu spojíme kortikoidy a sport, protože se o nich říká, že mohou podpořit růst svalů. Pravda je ale taková, že v tomto tématu máme poměrně často trochu hokej. Například víme, že kortikosteroidy se používají i při léčbě běžných problémů, mezi které patří alergická rýma. Jejich užívání v této formě se ale nespojuje s vedlejšími příznaky, které si s nimi nejčastěji vybavíme.

Známé jsou i injekční kortikoidy, které se používají při redukci akutních bolestí. (Například kloubů, které jsou postiženy nevyléčitelnou artrózou.) V takovém případě však mohou mít postupem času na organismus člověka nežádoucí účinky.

Vedlejší účinky kortikoidů

Když už jsme nakousli riziko vedlejších účinků při pravidelném injekčním podávání kortikoidů, je moudré, abychom se podívali na to, co může člověku v takové chvíli potenciálně hrozit.

Mezi rizika patří třeba:

  • Osteoporóza
  • Ochablost svalů
  • Závrať
  • Pankreatitida
  • Migréna
  • Zhoršená imunita

A mnoho dalších, včetně zhoršené plodnosti, zvýšení krevního tlaku a podobně.

Než se ale začnete děsit, kdykoliv vám lékař doporučí používání kortikoidů, doporučujeme, abyste se u něj informovaly o všech potenciálních rizicích. Ne každá forma kortikosteroidů je totiž má. (Jak už bylo uvedeno výše, například u sprejů je riziko takových potíží spíš zanedbatelné.)

Co to vlastně je?

Možná si kladete otázku, co to ty kortikoidy/kortikosteroidy vlastně jsou. Ve své podstatě jde o steroidní hormony, které se syntetizují v cholesterolu. Kortikoidy jsou tedy pro tělo přirozená látka. Oproti tomu, kortikosteroidy jsou uměle vytvořené a používají se právě při léčbě nejrůznějších potíží.

V některých případech vám lékař nemůže jejich užívání doporučit, typicky jde o situace, kdy organismus bojuje s infekcí. Kortikosteroidy mají potenciál snižovat imunitu, což není při snaze o léčbu, kdy si organismus musí s hrozbou nějak poradit, žádoucí.

Použití kortikosteroidů na kůži

Úplně na začátku jsme v souvislosti s kortikosteroidy hovořili o tom, že se používají i při péči o pleť. Lékař vám je může nabídnout třeba během léčby ekzému a lupénky. Případně i na nejrůznější kopřivky.

Kortikoidní mastičky s kortizonem si dovedou poradit i se záněty, takže mohou zmírňovat zarudnutí, otoky a hrubost kůže. Pro svou velkou účinnost se významně urychluje doba hojení.

Negativní účinky na kůži

Ani topické používání kortikoidů nemusí být zcela bez rizika. Při krátkodobém používání se u vás může objevit třeba svědění, pálení a podráždění kůže.

Je třeba se jich bát?

Vzhledem k tomu, že mnohé lokální druhy kortikoidů (masti, spreje…) nepronikají hluboko do organismu, není nutné je démonizovat. Vzhledem k potenciálním rizikům by měl ale jejich používání vždy doporučit lékař, který vám zároveň poví, jak často byste po nich měly sahat.

V případě, že chodíte na injekce nebo užíváte léky s kortikosteroidy, u kterých už jsou rizika nežádoucích účinků větší, vycházejte z toho, že lékař vyhodnotil, že pozitiva převažují negativa.

Také to ale znamená, že byste se měly o svůj organismus mnohem lépe starat. Například byste měly doplňovat vápník, vitamín K2 a vitamín D3, což jsou látky, které jsou důležité pro normální stav kostí. V neposlední řadě byste neměly podceňovat preventivní prohlídky u dalších specialistů.

Máte s kortikosteroidy nějakou osobní zkušenost? Pokud ano, pomohly vám?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kortikosteroidy – Kortikosteroidy (česky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/corticosteroids – Vše o kortikosteroidech (anglicky)

https://www.healthline.com/health/corticosteroids-what-are-they – Vše co musíte vědět o kortikosteroidech (anglicky)

 

Napsat komentář