9 potravin, které jsou zdrojem vitaminu K1 a K2

Vitamín K je rozpustný v tucích. To znamená, že poté, co ho přijmeme ve stravě, ho tělo zužitkuje a v případě potřeby si ho uloží do zásob. Z toho důvodu je klíčové, abyste to s konzumací potravin, které jsou bohaté na vitamín K, nepřeháněly. V extrémním případě si jím totiž můžete způsobit nepříjemnou otravu. Co když ale máte vitamínu K v těle naopak málo?

Lidské tělo potřebuje ke svému normálnímu fungování široké spektrum různorodých látek. Z makroživin potřebuje kvalitní bílkoviny, sacharidy a v malém množství i zdravé tuky. O další tělesné procesy se starají mikroživiny, které zahrnují vitamíny, minerály, stopové prvky atd.

Co se týče mikroživin, pravděpodobně nejvíc jich najdeme v čerstvém ovoci zelenině. (Případně i ve fermentovaných a kvašených výrobcích.) Kdo z nás si ale dobrovolně vezme do ruky mrkev, když smažené bramborové lupínky jsou pro naše chuťové pohárky mnohem příjemnější?

Pokud však budete zdravý jídelníček dostatečně dlouho zanedbávat, může se stát, že si přivodíte řadu zdravotních problémů. Včetně nedostatku vitamínu K.

zdroje vitamínu K

Kde všude se dá najít vitamín K1 a vitamín K2? A jak se nedostatek vitamínu K projevuje na zdraví?

Zdroje vitamínu K1

Není vitamín K, jako vitamín K. Stejně jako spousta jiných vitamínů se vitamín K rozděluje na několik typů. Konkrétně na vitamín K1 a na vitamín K2. Rozdíl mezi nimi je ten, že vitamín K1 se nachází v rostlinné stravě. Vitamín K2 se naopak nachází v některých fermentovaných potravinách a živočišných výrobcích.

Co se týče zdrojů vitamínu K1, mezi jeho nejlepší zdroje patří:

  • Brokolice
  • Růžičková kapusta
  • Špenát
  • Tuřín

Vzhledem k tomu, že většina z nás si některé z těchto druhů zeleniny obvykle dopřává, vitamín K1 je naším dominantním vitamínem K.

vitamin K1 a K2

Zdroje vitamínu K2

S vitamínem K2 a jeho vstřebáváním je to trochu složitější. Existuje ho totiž několik typů. Jeho podtyp MK-4, se dá najít v některých živočišných potravinách a je to zároveň jediný typ, který nedovedou vyrobit naše bakterie. Pak také existuje MK-5 až MK-15, což jsou formy vitamínu K2, které mají delší postranní řetězce.

Vitamín K2 se nejběžněji vyskytuje v:

  • Natto (japonský pokrm vyrobený z fermentovaných sójových bobů)
  • Některých tvrdých sýrech
  • Některých měkkých sýrech
  • Žloutku
  • Kuřeti
vitamin K1 a K2

Nedostatek vitamínu K

I když se zdá, že je jedno, který vitamín K tělu dodáme, pravda je taková, že vitamín K1 se od vitamínu K2 tak odlišuje, že oba mají na tělo trochu jiný účinek. Například vitamín K1, který se nachází v rostlinné stravě, se v těle špatně vstřebává. Jedna studie dokonce ukázala, že tělo absorbovalo asi jen 10 % z jeho získaného objemu. O absorbování vitamínu K2 toho zase hodně nevíme. Jelikož je ale vitamín K obecně rozpustný v tucích, odborníci se domnívají, že jeho vstřebatelnost lze zlepšit tím, že ho budete užívat s tukem. (Když si vezmeme za příklad zeleninový salát, měl by mít olejovou zálivku.)

Pokud má tělo vitamínu K nedostatek, projevuje se to:

  • Horší srážlivostí krve
  • Krvácivými stavy
  • Ztrátou kostní hmoty
  • Chorobami srdce

Nedostatek vitamínu K je u dospělých lidí s normální výživou velmi vzácný. Roli v jeho horším vstřebávání ale může hrát nějaká vrozené či získaná choroba. (Celiakie, cystická fibróza, žlučníkové kameny…)

Také není úplně neobvyklý nedostatek vitamínu K u miminek. Třeba kvůli tomu, že mateřské mléko od matky obsahuje vitamínu K pouze malé množství. Případně se může stát, že játra miminka neumí s vitamínem K efektivně pracovat.

vitamin K1 a K2

Řešily jste někdy nedostatek vitamínu K?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2 – Vitamín K1 vs vitamín K2 (anglicky)

https://www.healthline.com/health/vitamin-k-deficiency – Deficit vitamínu K (anglicky)

Napsat komentář