6 cenných rad, jak se starat o permanentní make-up

Některé ženy nejsou spokojené se svým přirozeným zevnějškem. Některé z nich se snaží vylepšovat tvář kosmetickými přípravky, ale ani to je nečiní za všech okolností šťastné. Jednou z dostupných variant je permanentní make-up, který vám vytetuje váš make-up přímo do kůže. Jak se ale o tvář po nanesení permanentního make-upu starat?

Součástí péče o zevnějšek není jen základní hygiena, která odstraňuje mastnotu z vlasů a zbavuje nás nežádoucích chloupků. Ženy se chtějí nějak odlišovat a chtějí popustit uzdu své kreativitě. Z toho důvodu se (minimálně) občas všechny líčíme.

Problém je ale trochu v tom, že některé ženy nejsou ani přes všechny existující vychytávky spokojené se svým přirozeným vzhledem. V horším případě bojují s pocity zmaru a zoufalství ve chvíli, kdy si musí své líčení sundat. (To může být problematické v dlouhodobých partnerských vztazích.) Je proto pochopitelné, že se tyto ženy rozhodnou podstoupit aplikaci permanentního make-upu.

Jak se o něj správně starat, aby vydržel dělat parádu co nejdéle?

permanentní make-up

Co je permanentní make-up?

Permanentní make-up je speciální technika, v průběhu které dojde k vytetování některých částí obličeje. Barevné pigmenty se aplikují na obočí, na kontury rtů, na oční víčka a podobně.

Permanentní make-up nemusí být čistě estetickou záležitostí. Ve velkém se na něj objednávají lidé, kteří jsou (například) po chemoterapii, která je připravila o obočí a o další tělesné ochlupení. Aplikace permanentního make-upu může v takovém případě přispět ke zvýšení kvality života.

Výhody a nevýhody permanentního make-upu

Je potřeba říct, že mnoho žen přistupuje k objednávce permanentního make-upu poněkud nekriticky. Podívají se na fotky před jeho aplikací a po ní a mají okamžitě jasno. Ne, že bychom vás chtěli od vašeho záměru zrazovat. Pojďme se ale společně podívat na to, jaké výhody a nevýhody permanentní make-up má.

Jeho plusem je, že:

  • Šetří čas
  • Je trvalý
  • Dobře drží (v porovnání s kosmetickými přípravky, které se mohou snadno setřít a rozmazat)
  • Je dělaný na míru
  • Může zvýšit vaše sebevědomí

Mezi mínusy naopak najdeme:

  • Trvanlivost (paradoxně, po nějaké době se vám už nemusí líbit)
  • Existenci zdravotních rizik při jeho aplikaci
  • Bolest
  • Cenovou náročnost
  • Blednutí
permanentní make-up

Jak se o něj starat?

V případě, že berete všechny mínusy permanentního make-upu na vědomí a i přesto o něj máte stále zájem, povíme vám, jak se o permanentní make-up starat, aby vám co nejdéle vydržel.

Mezi hlavní zásady patří dva hodně důležité body. Pokožka s permanentním make-upem by měla být vždycky dokonale čistá a hydratovaná. Minimálně do doby, dokud se všechno nezahojí, je potřeba dávat pozor na to, aby se vám do ran nedostala infekce. (Například ze špinavých rukou, kterými si sáhnete na obličej.)

V průběhu hojení se také nedoporučuje používat neschválené kosmetické přípravky. (Které vám vyjmenuje člověk, který vám permanentní make-up dělá.)

Dále se doporučuje:

  • Spát alespoň týden na zádech
  • Omezit sprchování a koupání (kvůli působení vlhkosti a páry)
  • Vyvarovat se opalování a slunění

Také myslete na to, že permanentní make-up se musí mnohdy aplikovat několikrát. Teprve pak lze očekávat perfektní výsledky.

Co se týče blednutí, poté, co se kůže po aplikaci zahojí, přirozeně se změní odstín permanentního make-upu. Je to normální jev, tak z toho nebuďte vyděšené.

Zkoušely jste někdy permanentní make-up, nebo se raději nalíčíte klasickou dekorativkou?

Zdroje informací

https://en.wikipedia.org/wiki/Permanent_makeup – Permanentní make-up (anglicky)

https://www.mydermahealth.com/permanent-makeup-pros-cons/ – Výhody a nevýhody permanentního make-upu (anglicky)

https://foreverflawlesswy.com/permanent-makeup-aftercare-instructions/ – Péče o permanentní make-up (anglicky)

Napsat komentář