Jak na bělení zubů doma? Zkuste těchto 5 účinných tipů!

Která z nás by nechtěla mít krásně bílý úsměv, kterým se pyšní řada celebrit? Problém je v tom, že dokonale bílý chrup vyžaduje spoustu práce a mnohdy i vynaložení nemalého množství finančních prostředků. Není proto divu, že se některé ženy uchylují k domácímu bělení zubů. Je to ale bezpečné? A pokud ano, jak to dělat správně?

To, jak naše zuby vypadají, není jen otázkou naší péče. Na vzhled našich zubů má bohužel vliv i genetika. Ta nám může dát do vínku zuby s mezírkou, rychle se kazící zuby nebo dokonce nažloutlý tón zubů.

Z časopisů, televizních obrazovek a sociálních sítí se na nás však permanentně valí jedna dokonalost za druhou. Kdo by proto nepodlehl tlaku, který velí, že nejlepší úsměv je jen ten dokonale bílý?

To by možná ani tak nevadilo. Všichni jsme jen lidé a máme svoje sny. Problém je v tom, že mnozí z nás jsou schopni udělat kvůli (domnělé) kráse věci, které nejsou zdravé a mnohdy dokonce představují hazard se zdravím. To samé platí o neodborném a příliš úporném bělení zubů.

Má tedy domácí bělení zubů nějaký význam? A pokud ano, jak si správně a bezpečně bělit zuby doma?

bělení zubů

Je bělení zubů bezpečné?

Pokud se rozhodnete pro bělení zubů a chcete ho provést zcela bezpečně, jediným způsobem, jak toho (zároveň efektivně) docílit je, že zavítáte ke svému zubaři. Počítejte ale s tím, že za tento zákrok budete muset něco zaplatit. Což se ne každému chce.

Samozřejmě, existují i další způsoby bělení zubů. Bělení zubů doma ale nemusí být v závislosti na zvolené metodě bezpečné. (Například bělení zubů peroxidem doma lze provést bezpečně jen v případě, že si vyberete opravdu slabý peroxid, který budete aplikovat po dobu několika dní. Příliš silný peroxid vám může naopak úplně zničit sklovinu.)

Jestli bude bělení zubů efektivní ovlivňuje i to, zda:

  • Jste si vybrali správnou metodu (v souvislosti s příčinou zbarvení zubů)
  • Jste mladí, nebo staří
  • Máte nějakou historii zubních zákroků (korunky atd.)

S bělením zubů souvisí i to, jestli máte citlivou zubní sklovinu či citlivé dásně. V takovém případě vám nemusí být bělení zubů doporučeno.

Domácí bělení zubů

Převalování oleje

Tato metoda se nejčastěji spojuje s detoxikací organismu. Ve skutečnosti ale mohou být jejím výsledkem i čistší a zářivější zuby.

Je to jednoduché. Do pusy si dáte 1 lžíci kokosového oleje, který budete převalovat z jedné strany na druhou. (Po chvíli to začne být opravdu nechutné, tak na to pozor.) Dělejte to 15-20 minut a pak olej vyplivněte do umyvadla. Vzhledem k tomu, že kokosový olej nenarušuje sklovinu, je možné převalovat olej v puse denně.

Čištění jedlou sodou

Jedlá soda se někdy přidává kvůli větší pěnivosti do některých zubních past. Postupujte tak, že spolu smícháte 1 lžičku jedlé sody a 2 lžičky vody. Touto pastou si pak vyčistěte zuby. Aby byl tento postup efektivní, je vhodné ho opakovat několikrát týdně.

bělení zubů

Peroxid

Bělení zubů doma peroxidem je velmi ošemetné. Jak už bylo řečeno, je mnohem bezpečnější sáhnout po slabém 1% peroxidu než po tom silném. Sice to znamená, že si budete muset zuby bělit trochu delší dobu, zato budete mít jistotu, že to pro vás bude bezpečné. 

V ideálním případě si peroxidem vypláchněte ústa před čištěním zubů. Peroxid by měl mít mezi 1,5-3 %. Peroxid se musí vždycky smíchat se stejným množstvím vody. Pokud budete peroxid (ještě třeba s jedlou sodou) používat příliš často, zničíte si zubní sklovinu.

Ovoce a zelenina

Zní to možná divně, ale na bělost vašich zubů může mít pozitivní účinek i ovoce se zeleninou. Pozitivní účinky mají například jahody s ananasem.

Omezení škod

Posledním tipem je omezení škod. Pokud nechcete v budoucnu řešit hnědé, žluté nebo jinak zabarvené zuby, omezte pití čaje, kávy a červeného vína. Také omezte příjem cukru a mějte v jídelníčku dostatek vápníku.

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/is-teeth-whitening-safe – Je bělení zubů doma bezpečné? (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/whiten-teeth-naturally – 6 tipů na bělení zubů doma (anglicky)

Napsat komentář