Pomůže jóga zhubnout břicho? – 5 účinků jógy na naše tělo

V prosinci řeší hodně žen své zvětšené bříško. Je proto naprosto pochopitelné, že řada z nás přemýšlí o tom, jaké cvičení by šlo zakomponovat do našich přeplněných pracovních rozvrhů.  Mezi úplně nejoblíbenější druhy cvičení pro ženy patří jóga. Víte, s čím vším vám může pomoci?

Hned na úvod vám musíme prozradit jednu věc. Je veřejným tajemstvím, že žádné cvičení, které by vám mohlo pomoci s cíleným hubnutím břicha, neexistuje. Hubnutí je pozvolný proces, v průběhu kterého se tělo zbavuje uloženého tuku postupně, napříč všemi problematickými partiemi.

Až vám tedy bude někdo vykládat, že jedním druhem cvičení zhubnete jednu jedinou problematickou partii, řekněte mu, že to takhle nefunguje a že je to hloupost. (Ano, platí to i o sklapovačkách.)

Na druhou stranu, vybraný druh cvičení může mít pozitivní vliv na další oblasti vašeho tělesného, ale i duševního zdraví.

Co přesně vám může přinést do života jóga?

jóga

Redukce stresu

I když se říká, že metlou lidstva je alkohol, v dnešní době by se hodilo obohatit toto rčení ještě o stres. Pokud je krátkodobý, může nás vybičovat k lepším výkonům. Problém je v tom, že jsme ve stresu skoro pořád. (Kvůli práci, placení účtů, partnerovi…)

Stres může narušovat vaše vztahy a může mít negativní dopady na vaše celkové zdraví. (Jeho produktem může být nespavost, neplodnost, rakovina nebo snížená imunita.) Pokud ale začnete s pravidelným cvičením jógy, mělo by to přispět k vašemu celkovému uvolnění a mělo by vás to (alespoň trochu) uklidnit.

jóga účinky

Redukce zánětů

Některé studie ukázaly, že pravidelné cvičení jógy může mít u některých lidí pozitivní vliv na redukci zánětů. Podobné závěry potvrdila i menší studie z roku 2014, která došla ke stejnému výsledku u skupiny pacientů, kteří trpěli rakovinou prsu.

I když v tomto bodě nemůžeme stále hovořit o jistotě, v současné době to vypadá, že jóga může mít na zdraví lidského těla opravdu pozitivní vliv.

Zlepšení kvality života

U lidí, kteří praktikují pravidelně jógu, může dojít k pozitivnímu ovlivnění všech segmentů života. 

Cvičení jógy může mít pozitivní vliv na:

  • Úzkosti
  • Změny nálad
  • Únavu
  • Pohyblivost
  • Deprese
jóga účinky

Stopka chronické bolesti

Jóga může být po konzultaci s lékařem vhodná i pro lidi, kteří trpí chronickými bolestmi. Ty se mohou dostavit po úrazu, nebo třeba kvůli onemocnění pohybového aparátu. Nemusíme ale zacházet tak daleko. Mnoho žen trpí na bolesti, které jsou způsobené syndromem karpálního tunelu. Ten je způsobený manuální prací a prací na počítači.

Pravidelné cvičení jógy vede k lepší koordinaci pohybu, k posílení svalů a mnohdy i k uvolnění přetížených míst.

Zlepšení spánku

Pokud máte hodně starostí, které jsou způsobené stresem a úzkostmi, je naprosto pochopitelné, že nemůžete v noci klidně spát. Samozřejmě, řešení mohou představovat léky na spaní. Jde ale jenom o krátkodobou zkratku. Mnohem lepší je přijít na to, jak usnout i bez nich.

Právě jóga by vám s tím mohla celkem snadno pomoci. Zvlášť, pokud za vaším problémem se spánkem stojí i nějaké ty zdravotní problémy. Například vysoký krevní tlak či obezita.

jóga účinky

Jak tedy vidíte, jóga vás sice instantně nezbaví tuku na břiše, ale přispěje k celkové harmonizaci vašeho těla a mysli.

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-yoga – 13 benefitů jógy podpořených vědou (anglicky)

Napsat komentář