Minimalismus v domácnosti: 5 tipů, kde a jak ušetřit místo

V současné době je prakticky všechno postaveno na spotřebě. Každou chvíli si můžeme koupit nové dekorace do domácnosti, nové oblečení, či kosmetiku. Asi nemusíme říkat, že neustálé nakupování leze do peněz, není šetrné k životnímu prostředí a vede k nedostatku místa. Proto vám dnes nabídneme několik tipů, jak se stát větší minimalistkou.

Kolikrát už se vám stalo, že jste sledovaly novinky kosmetických značek a spatřily jste něco, co jste prostě musely mít? Ačkoliv za to nechceme dávat ruku do ohně, tušíme, že se to už párkrát událo.

V neobvyklou hodinu jste vstaly, abyste stihly první uvedení na trh a mohly mít novinku mezi prvními. Jakmile ale byla doma, zjistily jste, že něco podobného už máte minimálně třicetkrát. Jediný patrný rozdíl spočívá v tom, že novinka má zajímavé balení a trochu jinak poskládané barvy. A tak jste ji odložily a třeba ani nikdy nepoužily.

Nemusí jít ale jenom o nákup kosmetiky, ale třeba i o nákup levného oblečení z Asie, které je určeno jen na několik použití. Případně milujete hrnky, knihy, či dekorace a už přestáváte mít na své libůstky doma místo.

Minimalismus v domácnosti

V jedné chvíli se proto vyplatí udělat trochu radikální krok a něčeho se vzdát ve prospěch minimalismu. Jak na to?

O hromadění věcí

Z našeho modelového příkladu celkem jasně plyne, že jsme schopné nakupovat věci kvůli pocitu novosti a exkluzivity. Poměrně často nakupujeme i kvůli tomu, že máme pocit, že nám díky nim bude lépe a budeme víc spokojené s tím, kdo jsme a jaký život žijeme.

Pravda je ale taková, že žádná hmotná věc na světě nemůže vyřešit všechny naše osobní problémy a učinit nás šťastnými. Protože to můžeme udělat jen my. Tím, že se rozhodneme věnovat čas práci na sobě. V opačném případě hrozí, že si na hromadění věcí vypěstujeme závislost, která může poškozovat naše vztahy s ostatními lidmi, nebo nás může dokonce uvrhnout do finančních problémů.

5 tipů, jak udělat čistku

Pokud jsme vám sáhli trochu do svědomí, věříme, že začínáte kolem sebe objevovat věci, o kterých víte, že se bez nich ve svém životě obejdete. Může jít třeba o stopadesátý hrnek, nebo o pět podobných palet očních stínů. 

Ještě předtím, než se rozhodnete vyhodit vše do popelnice, zkuste si udělat ve svém okolí menší průzkum, kdo by mohl mít o vaše vyřazené věci zájem. Nepoužitá kosmetika může putovat ke kamarádkám, nebo do azylového domu. To samé platí o použitelném oblečení. To můžete také odnést do kontejneru na textil. O něj se většinou stará nějaká charita, nebo jiná dobročinná společnost, která oblečení rozdá potřebným, nebo ho prodá a výtěžek z něj věnuje na dobročinné účely. Knihy lze odnést do knihovny, prodat na internetu a podobně.

Čistka skříně

Až budete mít jedno odpoledne více času, vyndejte všechno, co máte ve skříních a v šuplících. Hoďte to na jednu hromadu a projděte to kus po kusu. Sedí vám to? Nosíte to? Líbí se vám to? Pokud si na některou otázku odpovíte záporně, jde o dobrý důvod, abyste tu věc vyřadily.

Co už jsou v podstatě hadry, patří do popelnice. Co vám není, nebo to nenosíte, nebo se vám to nelíbí, ale je to v dobrém stavu, může jít dál.

Čistka kosmetiky

Minimalismus tipy

Stejně postupujte u kosmetiky a buďte opravdu poctivé. (To znamená, že si přinesete i kosmetiku ze zásob ve skříni a z koupelny.) Cokoliv, co vám nevyhovuje, nebo to není použité a je to navíc (třeba desáté balení šamponu), nebo to má dokonce po expiraci, patří pryč. Bez milosti.

Čistka knihovny

Pokud se vám na některé knihy jenom práší, nemá smysl si je nechávat.

Čistka dekorací

Je hezké, že chcete mít dekorace, které reflektují aktuální roční období. Určitě ale není v pořádku skladovat sto let staré šišky, které jste si pořídila na adventní věnec, na které jste pak zapomněla. Také nemusíte mít několik sklenic korálků, na které už pravděpodobně do konce života nesáhnete. A ani ty staré vodovky, které “se jednou budou určitě na něco hodit”.

Čistka kuchyně

Pokud je toho hodně, je to sešlé, nebo rozbité, nemusíte si to nechávat. 

Fandíte minimalismu, nebo je to pro vás příliš radikální směr?

Napsat komentář