Co způsobuje elektrizování vlasů a jak se ho zbavit

Elektrizace vlasů je zajímavý fyzikální jev, se kterým se minimálně jednou v životě setkala každá z nás. Když ale odhlédneme od toho, jakou má elektrizace vlasů mechaniku, pravdou je, že je celkem otravná. Může pomoci sprej proti elektrizaci vlasů, nebo je lepší zkusit něco jiného?

Určitě se vám to už někdy v životě stalo. Česala jste si vlasy a místo toho, aby byly uhlazené k hlavě, začaly se zvedat do výšky. To samé platí o oblékání některých druhů svetrů a dalších kusů oblečení. Jakmile si nějaký svršek sundáte, automaticky s ním jdou nahoru i neposlušné vlasy.

Elektrizující vlasy ale může způsobovat v průběhu zimy i čepice. Což pak může vyústit v opravdu velký trapas, pokud o tom nevíte a někde si ji sundáte.

Co za elektrizujícími vlasy stojí? A jak se dá této komplikace zbavit,

Triboelektrický jev

Elektrizace vlasů souvisí s triboelektrickým jevem. To je typ kontaktní elektrifikace, v průběhu které mohou předměty získat elektrický náboj. Podmínkou však je, aby došlo ke tření o jiný materiál.

Triboelektrický jev se dá sledovat při tření skla a kožešiny a právě i při česání vlasů. Typ náboje se liší podle použitého materiálu a dalších podmínek, mezi které patří teplota, tlak a podobně. V průmyslu může v některých případech způsobit triboelektrický jev riziko vznícení.

elektrizování vlasů

Jak se zbavit statické elektřiny ve vlasech?

I když elektrizace vlasů není nebezpečná, i tak se jí snaží řada žen bezvýsledně zbavit. Jelikož může jít o běh na delší trať, dáme vám pár tipů, které se určitě vyplatí při nejbližší příležitosti vyzkoušet.

Na statickou elektřinu ve vlasech platí:

  • Kartáč s antistatickou úpravou
  • Péče o vlasy, která zabraňuje vzniku statické elektřiny
  • Sprej na elektrizující vlasy
  • Profesionální fén s ionizační technologií

Většinou jde o to, že je potřeba změnit kroky vaší pečující rutiny. V opačném případě nelze příliš očekávat, že bude mít vaše snažení nějaký valný výsledek.

elektrizování vlasů

Prevence elektrizace vlasů

Elektrizaci nelze úplně předvídat. Z toho důvodu nelze za všech okolností odhadnout kdy a kvůli čemu vznikne. (Jeden den mohou vlasy elektrizovat a další nemusí. Třeba kvůli odlišné teplotě, nebo odlišně mastným vlasům atd.)

Obecně se ale za rizikový faktor považuje nošení čepic. Tím, že jsou na hlavě delší dobu může dojít k hromadění elektronů. Jakmile si tedy čepici sundáte, vlasy vám můžou vstávat z hlavy s ní.

Naštěstí ale existuje pár dalších tipů, které by vám mohly boj s elektrizujícími vlasy trochu usnadnit.

Zkuste:

  • Redukovat dehydrataci a suchost vašich vlasů
  • Používat kovové kartáče na vlasy
  • Nosit vlasové pokrývky, které jsou vyrobené z přírodních materiálů
  • Jednou za čas hloubkovou masku na vlasy

Pokud nechcete dávat tisíce korun za fén s ionizační technologií, zkuste vylepšit svou stávající péči o vlasy.

Vaše vlasy budou přirozeně sušší, pokud je každý den fénujete, kulmujete a žehlíte. (Pokud nebudete opatrné, tak si tímto způsobem vlasy rychle zničíte.) Pokud už to musíte dělat, vždy si nastavte co nejnižší možnou teplotu a nikdy nezapomeňte na vlasy aplikovat sprej, který je ochrání před působením tepla.

Mezi další hříchy, které vedou k přesoušení vlasů, zcela nepochybně patří odbarvování peroxidem. Aby se z vlasů neztrácela vlhkost a nedocházelo k jejich nadměrnému poškozování a lámání, vždy mějte po ruce olej, ze kterého si uděláte zábal. (Super je například kokosový, olivový nebo arganový olej, který nanesete na konečky a do délek vlasů. Hlavu zakryjete ručníkem a necháte olej působit po dobu 30-60 minut.)

V neposlední řadě nezapomínejte na pravidelné stříhání zničených konečků u kadeřnice.

Jakými způsoby bojujete proti statické elektřině ve vlasech vy?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Triboelektrický_jev – Triboelektrický jev (česky)

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-static-from-hair – Statická elektřina ve vlasech (anglicky)

Napsat komentář