Jak na detox těla doma: Proč je dobré zkusit ho na jaře?

I když nás nejspíš čeká ještě několik chladných týdnů, je vhodné se začít připravovat na jaro, v průběhu kterého na nás může padnout vyčerpání a jarní únava. Také není na škodu se zamyslet nad tím, jakým způsobem upravíte svůj životní styl. Co si totiž budeme povídat. Mastná jídla, alkohol a éčka nedělají našim tělům zrovna dvakrát dobře. Pomůže vám detox?

Ve zdravém těle žije zdravý duch. Z toho důvodu se mnoho žen uchyluje k různě drastickým detoxikačním programům, které mají zbavit jejich těla nahromaděných škodlivin a toxinů. Zvlášť před jarem jsou tyto tendence velmi silné, protože máme pocit, že se potřebujeme po měsících hřešení nějak očistit.

Faktem ale je, že ačkoliv reklamy na zázračné přípravky hlásají, jak je detoxikace organismu nutná, ve skutečnosti tělo nic podobného nepotřebuje. Do vínku mu byly dány orgány, které dovedou odvádět škodliviny v průběhu celého roku, aniž bychom o tom věděly. (Mluvíme o játrech, vylučovací soustavě, kůži, dýchání…)

Z toho důvodu vám určitě nedoporučujeme sedat na lep a trýznit tělo (mnohdy nebezpečnými) detoxikačními programy, které mohou způsobit kolaps celého organismu. (V horším případě dokonce i otravu.)

Pokud máte ale i přesto o detoxikaci svého těla zájem, podíváme se na to, jak ho lze podpořit v jeho přirozené očistě.

detox těla

Proč není klasický způsob detoxikace pro člověka vhodný?

Možná s námi nesouhlasíte a říkáte, že detoxikační programy jsou pro vás dozajista potřebné. Vždyť obsahují detoxikační čaje s bylinkami, vitamíny, minerály a případně i nějaké speciální potraviny. Některé detoxikační programy dokonce obsahují i laxativa a diuretika, která mají podpořit pravidelnost vašeho vyprazdňování.

Problém je ale v tom, že pojem detoxikace je v mnoha případech používán velmi volně. Prakticky nikde se nedozvíte, na jaké konkrétní toxiny by měly dané balíčky působit. Dokonce neexistuje ani důkaz o tom, že detoxikace podporuje hubnutí. Z toho důvodu nemá smysl vyhazovat peníze oknem, když stačí učinit pár změn vašeho životního stylu, které budou mít pozitivní dopad na již existující detoxikační mechanismy v těle. (A dokonce si je nemusíte nechávat jen na jaro.)

TOP 5 způsobů přírodního detoxu

Alkoholová abstinence

Asi to nebudete chtít slyšet, ale jedním z nejčastějších problémů je pití alkoholu. I když možná povznáší vaši náladu, velmi zatěžuje játra, která jsou jedním z nejdůležitějších detoxikačních orgánů. Pokud si alkohol nedokážete odepřít, při dlouhodobém pití si můžete svá játra opravdu dost poškodit. Což může skončit dokonce i úmrtím. Pokud se alkoholu nedokážete vzdát úplně, zkuste ho alespoň citelně omezit.

Spánek

Váš organismus nebude správně pracovat bez kvalitního spánku. Spánek má dobrý vliv na regeneraci těla. Spánková deprivace navíc může přispívat k hromadění toxinů, které jsou spojované s vážnými civilizačními chorobami. (Konkrétně hovoříme například o Alzheimerovi.)

Pití vody

Lidské tělo je z velké míry tvořeno vodou. Z toho důvodu bychom ji měly pravidelně doplňovat. Kromě toho, že vás nebude bolet hlava se budete cítit mnohem svěžejší. Navíc, když budete pít dostatek vody, nebudete mít hustou krev a ledviny budou mít větší pole působnosti pro filtrování odpadních látek a škodlivin

Výhodou kvalitně nastaveného pitného režimu je v neposlední řadě také to, že podporuje pohyb střev. Díky čemuž zlepšíte i tento způsob vyprazdňování.

Zdravý jídelníček

Speciální pozornost v jídelníčku věnujte potravinám a nápojům, které jsou bohaté na antioxidanty. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které mohou přispět k rychlejšímu stárnutí organismu a nemocem. Z toho důvodu si častěji dopřávejte zelený čaj, ořechy, čerstvé ovoce se zeleninou atd.

STOP nadbytku soli

Nezdá se to, ale tělu škodí nadbytečné solení. Sůl zadržuje v těle vodu, která vám může přidávat na hmotnosti. Sůl také není dobrá pro vaše játra a ledviny. V ideálním případě slabší solení vyvažte častějším pitím vody.

Pokud máte strach, že vám bude sůl v jídelníčku chybět, při vaření používejte v průběhu dochucování bylinky. Skvělou práci odvede cibule s česnekem, bazalkou, kurkumou, chilli atd.

Podléháte trendu detoxikace, nebo dáváte přednost dlouhodobě změněnému životnímu stylu?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body – 9 tipů na smysluplný detox (anglicky)

Napsat komentář