Co byste měly vědět před svým prvním tetováním

Tetování vzbuzuje v mnoha lidech vášně. Ještě relativně donedávna se jím totiž označovali především trestanci a další podvratné živly, kvůli kterým může velká část společnosti reagovat na člověka s tetovanou kůží s lehkou nedůvěrou a despektem. Pokud vás něco takového nemůže od vašeho záměru ozdobit si kůži odradit, níže vám povíme, co byste měla vědět před svou první návštěvou tatérského salonu.

Pro mnoho lidí je tetování definitivní záležitostí, proto budete poměrně často slýchat o tom, že už si ho nemůžete rozmyslet a co s ním budete dělat ve stáří, kdy bude vaše kůže vytahaná a svraštělá.

Samozřejmě, pokud jste odhodlaná, že něco na svou kůži chcete, podobné poznámky vás nemohou odradit. Na druhou stranu se ale snažte přistupovat k tetování s tím, že si jeho místo a motiv musíte pořádně rozmyslet, protože není nic horšího než tetování, kterého budete za několik let doopravdy litovat. (Mezi typické případy patří například tetování jména vaší lásky, protože se s ní můžete kdykoliv v průběhu času rozejít.) V neposlední řadě si také uvědomte, že tetování je opravdu nákladné, takže se vyplatí mít odložených i několik tisíc korun.

Co dalšího byste měly brát před návštěvou tetovacího studia v úvahu?

Základní parametry tetování

V první řadě je třeba si ujasnit, jak velkou plochu těla si chcete nechat ozdobit. S tím se pojí i místo, kde si necháte tetování udělat. Myslete na to, že hodně viditelné a velké tetování může významně zasahovat do vašeho kariérního života. (Je například velmi nepravděpodobné, že s velkým tetováním vás vezmou na pobočku v bance. Pokud ale pracujete v baru, máte nějakou uměleckou profesi nebo sama podnikáte, v takovém případě vám tetování s největší pravděpodobností v ničem vadit nebude.)

Také se zamyslete nad tím, jestli chcete tetování barevné, nebo pouze černé. V neposlední řadě si také zkuste propočítat, kolik máte na tetování peněz. (Zároveň je ale lepší si připlatit za práci spolehlivého a šikovného tatéra.)

Populární styly tetování

Řada tatérů vám dokáže udělat vzor tetování na míru. I tak se ale hodí vědět, jakým směrem se chcete (alespoň přibližně) ubírat.

V současné době je moderní:

  • Tetování v americkém stylu (růže, lebky, srdce, plameny…)
  • Tradiční japonské tetování (jen pozor, pokud půjdete v Japonsku do veřejných lázní, budete si muset své tetování zakrýt náplastí)
  • Realistické tetování (realistické portréty a objekty, stínování…)
  • Tetování ilustrací
  • Minimalistické a geometrické tetování

Jak si vybrat tatéra

Stejně jako výběr vzoru hodně záleží na výběru tatéra. Jelikož jich existuje nespočet, v první řadě můžete požádat své přátele o doporučení někoho, s kým byli spokojení. (Počítejte ale s tím, že hodně šikovní tatéři nemusí mít v dohledné době volnou kapacitu a nebojí se svou práci pořádně nacenit.)

Pokud nikoho s dobrým kontaktem ve svém okolí nemáte, orientujte se podle:

  • Licence
  • Hygienických norem a návyků salonu
  • Dostupnosti konzultací s tatérem
  • Délky praxe
  • Portfolia

Také se můžete zeptat, jestli tatér používá rukavice bez latexu, speciálně, pokud máte na tento materiál alergii. (A víte to.)

Jakmile si vyberete studio, v první řadě je vhodné objednat se na konzultaci. Jakmile se sejdete, řekněte, jaké jsou vaše představy o tetování. Následně byste si měli odsouhlasit design, který se vám bude tetovat na kůži. Před tetováním by se neměl pít alkohol, také dávejte pozor na léky, které dovedou ovlivnit srážení krve.

V den tetování se dostavte s mírným předstihem a mějte připravenou částku, kterou budete platit. Následně by se měly vyřešit papíry a tatér by se měl pustit do práce. Jakmile bude tetování hotové, tatér ho ošetří a poví vám, jak se máte o své tetování starat. Je docela dobře možné, že v případě náročnějšího tetování se budete muset potkat ještě několikrát, to ale platí především u velkých vzorů a jejich stínování.

Máte nějaké tetování, nebo vás zdobení kůže neláká?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/getting-a-tattoo-guide-what-to-expect – Vše o tetování (anglicky)

https://www.insider.com/what-to-know-before-getting-first-tattoo-2017-12 – Co byste měli vědět před prvním tetováním (anglicky)

Napsat komentář