Sny a jejich výklad: Mohou vám snáře skutečně pomoci nahlédnout do hloubi vaší mysli?

Snad každému se někdy v životě stalo, že se mu zdál opravdu zvláštní sen, který v něm zanechal silný dojem i po probuzení. Občas se také stává, že máme nějakou předtuchu, která se později vyplní. Proto se mnozí ptají, jestli lze nějakým způsobem pochopit význam snů a jestli jim v tom může pomoci snář. Proč sníme? A co naše sny znamenají? Na to se podíváme níže.

Mozek je orgán, který pracuje 24/7, nehledě na den v týdnu, denní a noční hodinu, naši náladu či věk. Jelikož toho o něm ještě hodně nevíme, ale co víme s naprostou určitostí je to, že v průběhu každého momentu zpracovává obrovské množství informací, je pochopitelné, že se snažíme jeho fungování aktivně pochopit.

Zvlášť, když přijde řeč na noční snění, které nám může nachystat buď příjemné pocity po probuzení, nebo v nás může zanechat strach a úzkosti. Velký otazník se vznáší i nad tím, když se sdělení ze snu odrazí v naší fyzické realitě.

Nejde ale jen o shodu náhod? A existuje nějaký způsob, jak by šlo snům doopravdy porozumět?

Co je to sen

Jako sen označujeme iluzorní zážitek, který náš mozek vytváří v průběhu spánku. V průběhu snění se mohou zobrazovat nepravděpodobné události, můžeme se setkávat s neznámými osobami (které zároveň nemusí být ani lidmi), můžeme v nich mít nadpřirozené schopnosti (například sny o létání) nebo můžeme mít předtuchy. Jelikož sen nebývá pod naší osobní kontrolou, může nás zavést prakticky kamkoliv do hlubin našeho nevědomí. Pokud byl sen znepokojivý nebo děsivý, hovoříme o nočních můrách a o nočních děsech.

V současné době se má za to, že na obsah snů může mít vliv vnější i vnitřní prostředí spícího člověka, konkrétně může totiž sny ovlivnit:

  • Vnější a vnitřní teplota
  • Bolest
  • Menstruační cyklus (u žen)
  • Sexuální frustrace
  • Počínající nemoc
  • Únava
  • Zvuk
  • Vzpomínky
  • Představy
  • Zážitky

A podobně.

Je možné sny vykládat?

V minulosti lidé věřili, že během snů lidé komunikují s bohem. Také se snažili zjistit, jestli za tímto zvláštním stavem, do kterého tělo upadá noc co noc, nemůže být něco dalšího, třeba schopnost předpovídat budoucnost a podobně.

V tomto ohledu rozeznáváme symbolický výklad snů, kdy se sen zkoumá jako celek. Zároveň jde o disciplínu, která věří na přítomnost věšteckých snů. Asi nemusíme říkat, že ve srovnání s dalšími metodami jde o tu nejméně spolehlivou. (Ale oblíbenou.)

Dále existuje šifrovací výklad snů, který se snaží o smysluplnější porozumění snu. Hlavním vodítkem bývají důležité předměty a děje, na které se pak použije klíčovací jazyk, který má za cíl sen trochu lépe objasnit. Aby byl výklad co nejpřesnější, často se při práci s touto metodou používá snář se symbolickými výklady. Opět se ale nejedná o zcela spolehlivou a vědecky podloženou metodu.

Velké uznání si naopak získal analytický výklad snů, který se spojuje s osobou Sigmunda Freuda (kdo by nevěděl, narodil se v moravském Příboře, kde je dnes jeho muzeum). Asi proto nikoho nepřekvapí, že jde o jedinou opravdu vědeckou metodu čtení snů. Analytická metoda pracuje s asociacemi, kterým podléhají dílčí části snu. Díky tomu by mělo být jednodušší rozklíčovat jaký vnitřní pochod se zobrazil v nočních snech. A pak tu ještě máme Hobsonův výklad snů, který tvrdí, že sny jsou jen elektrochemickými signály mozku, které nemají vůbec žádný smysl a není důležité se jimi zabývat.

Proč je těžké si pamatovat sny?

Někteří lidé říkají, že se jim nezdají žádné sny, nebo že si je pamatují pouze občas. Skutečnost je taková, že sny si pamatujeme jen v případě, že se probudíme. Pokud si je nepamatujeme, znamená to, že jsme po celou dobu snění tvrdě spali.

Jednou z metod kterou můžete vyzkoušet je ta, že si před usnutím řeknete, že byste si chtěli své sny zapamatovat i po probuzení. Sny navíc můžete zapomenout i krátce po probuzení, proto se doporučuje si vést snový deník, který budete mít připravený někde v bezprostřední blízkosti své postele.

Měli jste někdy sen, který se vám vyplnil, nebo na takové věci vůbec nevěříte?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sen – Sen (česky)

https://www.healthline.com/health/why-do-we-dream – Proč sníme a role nočních můr (anglicky)

https://www.inverse.com/science/can-you-read-in-your-dreams – Můžeme opravdu číst ve snech? (anglicky)

Napsat komentář