Expirace kosmetiky: Tohle určitě nepoužívejte!

Ženy milují kosmetiku, proto je docela pravděpodobné, že máte ve svém kosmetickém kufříku víc než jednu rtěnku, tvářenku a paletku očních stínů. Jenže, i když to tak na první pohled možná nevypadá, víc než polovina vaší kosmetické sbírky může být už pěknou dobu prošlá. Vzhledem k tomu, že vám mohou hrozit vážné zdravotní problémy, podíváme se na to, jak dlouho kosmetika vydrží a jak poznat, že je lepší něco okamžitě vyhodit.

Ve světě sociálních sítí a nejrůznějších unboxingů může být těžké odolat volání po nákupu nové kosmetiky. A to dokonce i v případě, že jí máte ve svém kosmetickém kufříku dostatek. Mnoho žen si navíc neuvědomuje, že spotřebovat jeden kosmetický výrobek (a tím mluvíme i o miniaturách) trvá neuvěřitelně dlouhou dobu. Ta navíc mnohdy překračuje doporučenou životnost výrobku, takže si můžeme nevědomky zadělávat na problém.

Mnoho dam má ke své kosmetice opravdu intimní vztah. Nechce se jim vyhazovat skoro netknuté palety očních stínů, jejichž původní cena dosahovala několik stovek až tisíců korun. Další mají zase pocit, že kosmetika se přece nemůže pokazit, tak proč by si měly s nějakým jejím tříděním vůbec lámat hlavu.

Níže se proto podíváme na to, jaká je přibližná životnost kosmetických produktů, jak poznáte pokažený produkt a co vám hrozí, pokud se rozhodnete prošlou kosmetiku používat i nadále.

Expirace kosmetických produktů

V první řadě si musíme říct, že hodně záleží na tom, jestli byl kosmetický výrobek už otevřený, nebo ještě ne. (Doporučená doba použití začíná ubíhat ve chvíli, kdy se něco rozhodnete vyzkoušet.) Pokud je něco nově koupené a netknuté, v dobrých podmínkách to vydrží cca 2-3 roky. Musíte ale dodržet, aby byla daná věc skladována v suché, tmavé a studené místnosti. (Pokud máte kumbál, klidně můžete neotevřené kosmetické produkty skladovat v něm.)

Určitě nedělejte to, co vídáte na sociálních sítích. Tedy, že make-up zavřete do průhledných boxů, které pak postavíte na okno. Tímto způsobem se totiž váš make-up znehodnotí rychleji. To samé platí o skladování dekorativní kosmetiky v koupelně, což je jeden z nejhorších nápadů vůbec. (Zkuste nechat starší rtěnku v koupelně, kde na ni bude působit vlhkost. Za několik dní se na ni podívejte a uvidíte, jaká vám na ní vyroste “pěkná” plíseň.)

Co se týče životnosti, doporučená doba používání je uvedena na obalu (číslem a písmenem M, což znamená počet měsíců), obvykle se ale pohybuje:

  • Rtěnka 18 až 24 měsíců
  • Lesk na rty 12 až 18 měsíců
  • Make-up a korektor 12 až 18 měsíců
  • Řasenka 3 až 6 měsíců
  • Tekutá linka 3 až 6 měsíců
  • Krémový produkt 12 až 18 měsíců
  • Pudrový produkt 12 až 18 měsíců

Také platí, že krémové výrobky obvykle rychleji podléhají zkáze. Ty pudrové toho při správné dezinfekci (která zahrnuje i pravidelné čištění štětců) vydrží trochu víc.

Jak poznám, že je něco špatně?

V první řadě si všímejte změny barvy a textury. Pokud na něčem vidíte šedou nebo dokonce černou vrstvu, pak je důležité to okamžitě vyhodit. Také si všímejte podezřelého zápachu.

Co se stane, když použijete prošlý make-up

Prvním příznakem toho, že je něco špatně, je například ječné zrno, ke kterému se můžete dopracovat použitím prošlých stínů, řasenky nebo tužky na oči. Dále se vám může dělat častěji akné, nebo můžete mít dokonce alergickou reakci. Vyloučit nelze ani nejrůznější vyrážky a další vyloženě nežádoucí jevy.

Jak tomu předcházet

V první řadě si kupujte jen tolik kosmetiky, kolik dokážete reálně spotřebovat. (Pro představu, řasenku, rozjasňovač a rtěnku budete spotřebovávat i několik let, takže si ji neschovávejte na pozdější dobu, protože i při každodenním používání vám vydrží opravdu dost dlouho.) Také se snažte nekupovat něco, co už doma máte. (Vážně nemusíte mít třicet podobných rtěnek a lesků na rty.)

Pokud objevíte něco, co vám vyhovuje, nekupujte si něco dalšího jen kvůli tomu, abyste zjistily, jestli vám to náhodou nebude vyhovovat víc. (To platí třeba u make-upu a korektoru.) Dále mějte přehled o tom, co máte v kosmetickém kufříku a aktivně to používejte. Zkáze očních stínů a pudrových produktů lze předejít i pravidelným čištěním kosmetických štětců.

Pouštíte se do pravidelného třídění kosmetiky, nebo jste nic takového ještě nedělala?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/does-makeup-expire – Vše o expiraci make-upu (anglicky)

https://www.insider.com/how-to-tell-if-makeup-is-expired-symbol-2017-4 – Jak poznat expirační dobu líčidel (anglicky)

https://www.byrdie.com/dangers-of-expired-makeup – Co se stane, když budete používat expirovaná líčidla (anglicky)

Napsat komentář