Suchá kůže: Jaké vitamíny vám chybí pro vyživenou pokožku?

Suchá kůže na rukou, na hlavě, na nohou a na dalších místech našeho těla je nepříjemný problém, který může vyústit až v pozorování prvních známek ekzému a dalších kožních potíží. Málokterá žena ale ví, že suchost má negativní vliv i na stárnutí kůže. Víte, co vše byste měly o tomto problému, který trápí řadu z nás, vědět?

Pigmentové skvrny a akné nejsou tím jediným, s čím se musí řada z nás každý den aktivně potýkat. Velkým problémem je i suchá a svědivá kůže, která se může projevit například po koupání v teplé vodě, nebo během specifického ročního období. (Nejčastěji v zimě, kdy se potíme a tělo je vystaveno suchému vzduchu, mrazu a větru, ale nemusí to být vždy podmínkou.)

Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy či nehty?
Kolagen na pleť srovnání a recenze

Podívejte se na naše srovnání TOP kolagenů!

Probereme tato témata:

  • Účinky kolagenu
  • Jaký kolagen vybrat na pleť
  •  Nejlepší kolagen na pleť v ČR 

V neposlední řadě nás trápí i stárnutí kůže, kdy v ní ubývá kolagen, nebo nerovnoměrné prokrvení kůže a tvorba viditelných žilek. Jelikož ale řešení těchto potíží bývá tak trochu vyšší dívčí, začneme od úplných základů a povíme si co nejvíce informací o suché kůži a o tom, jakými všemi způsoby jí můžete přecházet.

Pokud jste připravené, v tom případě můžeme jít na to.

Příčiny suché kůže

Suchá kůže se nejčastěji projevuje tvorbou suchých map, svěděním, pnutím a šupinatěním. Někteří lidé mají tento typ pokožky dán geneticky, v mnoha případech ale může kůže negativně reagovat na naše životní okolnosti a podmínky. (Někdo také říká, že za to může psychosomatika, kdy nejsme dostatečně jemné a poddajné, ale to je z našeho pohledu spíš diskutabilní důvod, kterému bychom nepřikládaly až tak velkou váhu.)

Mezi nejběžnější viníky v tomto ohledu patří například:

  • Seboroická dermatitida
  • Kontaktní dermatitida
  • Atopický ekzém
  • Koupání v příliš horké vodě
  • Časté koupání a sprchování
  • Roční období (specificky již zmíněná zima)
  • Alergie
  • Věk (u starších lidí pokožka neprodukuje tolik mazu)
  • Nedostatečný pitný režim
  • Opalování
  • Absence mazání hydratačním krémem

Jak tedy vidíte, ve vašem případě může jít o souhru hned několika faktorů. 

Vnitřní výživa

Aby byla pokožka dlouho v dobré kondici, vyplatí se od mladšího věku doplňovat do organismu kolagen s vitamínem C. Díky tomu můžete předejít předčasné tvorbě vrásek a stárnutí. Vzhledem k tomu, že kolagen taktéž zabraňuje nadměrnému vysušování, i to by vám mělo samo o sobě ve vaší komplikované situaci pomoci.

Poněkud netypicky je pro kůži důležitý i vitamín D, který se získává ze slunečního záření, v tomto případě si ale dejte velmi dobrý pozor na to, že je vhodné se před jeho paprsky chránit, protože pobyt na slunci a nadměrné opalování zvyšuje riziko rakoviny kůže. (Na kterou můžete i zemřít.) Z toho důvodu se za o něco bezpečnější považují doplňky stravy s vitamínem D, které dovedou pokrýt jeho potřebu i v měsících, kdy moc světla nebývá.

Dále byste měly vsadit i na:

  • Nenasycené mastné kyseliny omega-3
  • Aloe vera
  • Probiotika a prebiotika
  • Koenzym Q10 (dá se sehnat i v kapslích v lékárně)

Asi vám nemusíme říkat, že klíčem ke krásné a jemné pokožce je i dostatečný pitný režim, který by měl zahrnovat čistou vodu, která je pro normální funkci organismu klíčová. Naopak si odpusťte limonády a slazené nápoje, kávu a alkohol.

Kromě toho, že tyto nápoje obsahují hodně cukru a přidaných látek, káva a alkohol mají tendenci odvodňovat, což může opět podpořit vysušování kůže zevnitř.

V jídelníčku také mějte dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných výrobků, kvalitních bílkovin a podobně. Kromě toho, že do organismu dostanete dostatečné množství důležitých živin, které jsou klíčové pro jeho normální fungování, budete mít v těle dostatečnou zásobu antioxidantů.

Jak jistě víte, antioxidanty jsou látky, které bojují proti volným radikálům, zánětům, předčasnému poškození a stárnutí. Jedná se tedy o důležité spojence, kteří mohou podpořit optimální životnost buněk, stejně, jako váš pěstěný vzhled. A to až do pokročilého věku.

Samozřejmě, suchá pokožka vyžaduje i úpravu životního stylu, která zahrnuje mazání těla hydratačními krémy, snížení teploty vody při sprchování a koupání, absenci kosmetických produktů, které obsahují alkohol (který vysušuje), ochranu pokožky před sluncem a nikotinovou abstinenci. Díky spojení těchto bodů se správnou vnitřní výživou by měl být váš problém se suchou pokožkou snadno zažehnán.

Co děláte pro svou suchou pokožku vy?

Zdroje informací

https://www.vaseplet.cz/sucha-plet/ – Co pomáhá na suchou pleť? (česky)

https://www.healthline.com/health/dry-skin – Vše o suché kůži (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-dry-skin – 8 živin pro suchou kůži (anglicky)

 

Napsat komentář