Mandlový olej a jeho 7 účinků na vaše tělo: Pomůže s vlasy?

Mandlový olej považuje mnoho žen za učiněný svatý grál, protože při použití v kosmetických přípravcích z něj těží především suchá a přecitlivělá pokožka. Co ale mandlový olej lisovaný za studena a použití v kuchyni? A je vhodný na opalování? 

Jak jistě správně tušíte, mandlový olej pochází z mandlí, které v sobě ukrývají poměrně velké množství tuku. (Stejně, jako je to i u mnoha jiných ořechů. Z toho důvodu se doporučuje, aby je lidé v rámci svého zdravého jídelníčku konzumovali střídmě, jinak jde o kalorickou bombu.)

Tento olej se nejčastěji používá v kosmetice, protože má dobré účinky na pleť a na vlasy. Některé ženy ho dokonce používají na kruhy pod očima, protože je dovede lehce zesvětlit a tím pádem snížit jejich viditelnost. Hodí se ale na opalování? A co dalšího vám může jeho aplikace na obličej nabídnout?

Na to vše se podíváme níže.

Péče o pokožku

Jak už bylo řečeno, mandlový olej poskytuje pokožce štědrou porci hydratace, z toho důvodu se nejčastěji používá do přípravků na citlivou a suchou pokožku. Vzhledem k tomu, že ji také dobře zvláčňuje, mohou ho používat i lidé, kteří trpí na akné, ekzémy, lupénku a na různé druhy dermatitidy. (V ideálním případě si ale vybírejte takové přípravky, které jsou vhodné i pro atopiky.)

Mandlový olej na jizvy

Pokud máte za sebou nějaký úraz nebo operaci, celkem pravděpodobně vám po této události zůstane nevzhledná jizva, která bude dlouhou dobu vidět. Z toho důvodu by se měla často promazávat. Jedním z řešení může být mazání jizvy kosmetickým mandlovým olejem. Počítejte ale s tím, že se to dělá až poté, co se rána úplně zahojí a i při mazání se bude vzhled jizvy zlepšovat delší dobu. (Takže ve svém úsilí vytrvejte.)

Mandlový olej na strie

V průběhu těhotenství, ale i radikálního přírůstku/úbytku na váze se mohou na vaší kůži objevit strie, které poukazují na to, že došlo k popraskání elastinových vláken v kůži. Z toho důvodu je hodně důležité se celý život mazat, protože se tím riziko vzniku strií (alespoň trochu) minimalizuje. Asi nemusíme říkat, že kosmetický mandlový olej by vám s tím mohl snadno pomoci.

Ochrana před poškozením kůže UV zářením

Někteří lidé používají mandlový olej místo klasického krému s SPF, ale to bychom vám určitě nedoporučovali. Místo toho se po pobytu na slunci (s klasickým SPF) nezapomeňte po opalování ošetřit mandlovým olejem, který chrání pokožku před předčasným stárnutím a před negativním působením UV.

Podpora zdraví vlasů

Pokud máte vysušené a poškozené vlasy, které nejdou zkrotit, řešením vašeho problému mohou být buď vlasové přípravky s mandlovým olejem, nebo speciální olejové zábaly na vlasy, které si budete dělat (před mytím) zhruba jednou týdně. Tyto zábaly vám nabídnou vyživenější délky a konečky, menší náchylnost vlasů k lámání a pořádnou porci hydratace.

Zdraví vlasové pokožky

Pokud se rozhodnete aplikovat mandlový olej přímo na pokožku hlavy, taky s velkou pravděpodobností nešlápnete vedle, protože vám v tomto případě nabídne redukci lupů, které vám mohou z dlouhodobého pohledu dost snižovat sebevědomí. Některé ženy také přísahají, že jim aplikace mandlového oleje na pokožku hlavy pomohla s vypadáváním vlasů. V tomto případě se ale hodí zkontrolovat i svou vnitřní výživu a podpořit olej tím, že ho do pokožky vmasírujete prsty.

Mandlový olej na vaření

S mandlovým olejem na vaření to není tak snadné, jak by to možná mohlo na první pohled vypadat. Jednou z podmínek je, abyste při vaření používaly potravinářský mandlový olej a nikoliv ten kosmetický. (Divily byste se, ale někteří lidé v tom nedělají rozdíly.)

Za studena lisovaný mandlový olej má příjemnou chuť a dovede ozvláštnit celé vyznění pokrmu, na druhou stranu, musí se použít studený, protože při vaření a smažení je poměrně dost nestabilní.

V případě, že se naopak rozhodnete pro použití rafinovaného mandlového oleje, ten sice snáší vyšší teploty docela dobře, ale na chuť to není zase úplně ono. Z toho důvodu se používá spíš při pečení, kde není jeho chuť často tak patrná. Je to tedy něco za něco.

 

 

Máte nějakou osobní zkušenost s použitím mandlového oleje? Pokud ano, budeme rádi, když nám ji napíšete do komentářů pod článkem.

 

Zdroje informací

https://www.verywellhealth.com/almond-oil-for-skin-5083921 – Vše o mandlovém oleji (anglicky)

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/almond-oil – Jaké jsou benefity mandlového oleje? (anglicky)

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almond-oil#1 – Účinky mandlového oleje (anglicky)

 

Napsat komentář