Nejlepší probiotika: Přehled účinků 3 nejdůležitějších kmenů

Pokud nežijete pod kamenem, v posledních několika letech jste nejspíš zaregistrovaly, že lidé by měli mít ve svém jídelníčku pravidelný přísun probiotik. Jelikož jde ale o poměrně obšírné téma, na jeho specifika se blíže zaměříme v našem dnešním článku.

Ve zdravém jídelníčku by neměly v žádném případě chybět vitamíny, minerály, vláknina a další látky, které jsou důležité jak pro imunitní systém, tak pro všechny klíčové tělesné procesy (konverze potravy na energii, dělení a obnova buněk…) a trávení.

Problém je v tom, že máme kolem sebe tolik lákadel v podobě čokolád, smažených bramborových lupínků a dalších chuťovek, že málokterá z nás sáhne po něčem, co možná není na první pohled tak atraktivní, ale je to důležité pro zachování našeho tělesného zdraví.

To platí i o potravinách a nápojích, které obsahují probiotika. (Kdo by si dal totiž dobrovolně kefír, nebo kysané zelí, že?) Vyhráno ale nemáte ani ve chvíli, kdy se rozhodnete na tyto potraviny a nápoje zaměřit, protože nemusí obsahovat to nejdůležitější.

Na které kmeny probiotik byste se měly tedy při pročítání etiket zaměřit?

Co jsou probiotika?

probiotika kmeny

Probiotika jsou živé bakterie, které považujeme za hodné a pro člověka prospěšné. Cílem probiotik je dostat se do střev (ve kterých žije početná kolonie bakterií a dalších mikroorganismů). Ve střevech dochází k absorpci živin a k budování silné imunity. Takže se stávajícím mikroorganismům v našich tělech nějaká ta pomocná ruka vždycky hodí.

Zatím není úplně jasné, jaké všechny výhody užívání probiotik pro člověka má. V poslední době se na ně ale zaměřuje mnoho výzkumů a studií, takže se brzy dozvíme víc. (Dnes například víme, že některá probiotika mohou mít zásadní vliv na lidské chování a náladu.)

3 nejdůležitější druhy probiotik

Kmenů probiotik existuje spousta. Existuje dokonce i mnoho způsobů, jak se dají dělit. Známe například aktivní probiotika, která dovedou podporovat imunitu, aktivní probiotika, která se dovedou replikovat či probiotika podporující imunitu, která se umí replikovat.

Co se týče jednotlivých kmenů, známe například:

  • Laktobacily
  • Bifidobakterie
  • Streptococcus

Laktobacily

Laktobacily poměrně úzce souvisejí s mléčnými výrobky. Laktobacily produkují enzymy, které štěpí laktózu, nebo mléčný cukr. Laktobacily se podílejí na produkci kyseliny mléčné, která je pro tělo člověka velice důležitá. Má totiž schopnost kontrolovat populaci zlých bakterií, které by nám chtěly nějak ublížit. Tato látka je také důležitá pro svaly. V těle se laktobacily přirozeně nacházejí v ústech, ve střevech a v ženských pohlavních orgánech.

Bifidobakterie

probiotika bifidobakterie

Bifidobakterie jsou rod probiotik, který se běžně přidává do potravin a do doplňků stravy s obsahem probiotik. O bifidobakteriích se říká, že dovedou posilovat imunitní systém, omezovat růst nepřátelských patogenů a rozkládat laktózu.

Streptococcus

V tomto případě se hodí vypíchnout Streptococcus thermopilus. Je to typ přátelské bakterie, která se běžně používá při výrobě některých mléčných výrobků. Typicky hovoříme například o jogurtech. Tento typ bakterie se dá najít i v probiotických doplňcích stravy.

Jelikož jde o bakterii, která se běžně používá při výrobě potravin, je pro většinu lidí považována za bezpečnou. Také může mít pozitivní vliv na zmírňování některých typů průjmů, které jsou způsobené působením nepřátelských mikroorganismů.

Jak zařadit probiotika do životosprávy?

Pokud to chcete zkusit přirozeně, hodí se sáhnout po čistém kefíru, či po kysaném zelí. V posledních několika letech se velmi zpopularizovala i kombucha (fermentovaný čaj). Nezapomínejte ale na to, že aby probiotika ve vašich střevech přežila, potřebují prebiotika, která jsou jejich potravou.

Také ale můžete vyzkoušet prebiotické doplňky stravy, které mohou mít ve složení i prebiotika.

Dáváte probiotikům ve svém jídelníčku zelenou?

Zdroje informací

https://www.probiotikus.cz/nejlepsi-probiotika/ – Nejlepší probiotické kmeny (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Probiotikum – Probiotikum (česky)

https://www.healthline.com/health/types-of-probiotics – 6 nejběžnějších typů probiotik (anglicky)

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1621/streptococcus-thermophilus

Streptococcus thermophilus (anglicky)

Napsat komentář