Jídelníček na míru: Vyplatí se, nebo stačí zásady správné výživy?

Internet je plný různých diet, které mají za cíl zbavit nás přebytečné tělesné hmotnosti. Některé diety jsou inspirované slavnými osobnostmi, s dalšími se tasí majitelé fitness studií. Jelikož zdaleka ne všechny diety jsou zdravé a pro člověka bezpečné, nabízí se nám sestavení jídelníčku na míru, který bude respektovat všechny naše potřeby. Vyplatí se ho vyzkoušet?

Když otevřete jakýkoliv portál pro ženy, okamžitě na vás začnou skákat tipy na různě bizarní diety. Někdo nedá dopustit na dietu, v průběhu které jí jen jablka, nebo zelná polévka. Další ženy se pustily do vyřazování mouky. A pak jsou tu takové, které si pravidelně dopřávají detox z ovocných a zeleninových šťáv. (Který je pokaždé málem dostane do nemocnice, jak je dokáže po několika dnech oslabit.)

Tyto diety mají společných několik věcí. V první řadě za nimi málokdy stojí nějaký renomovaný odborník, který by je sestavil tak, aby byly účinné. Také tyto diety nebývají bezpečné. 

Může být tedy řešením této situace jídelníček sestavený na míru?

Zásady zdravého stravování

Jídelníček na míru

Všichni víme, jak by měl zdravý životní styl přibližně vypadat. Každý z nás by měl za den vypít minimálně 6-8 sklenic vody. (Ve skutečnosti je ale optimální množství vypité vody ještě krapet větší.)

Také bychom si měli každý den dopřávat dostatečné množství ovoce a zeleniny, neměli bychom přijímat příliš mnoho tuku, soli a cukru. A fast food? No, tak to teda vůbec. Místo něj si raději připravte domácí čočkový burger v celozrnné bulce, ke kterému si dáte domácí hranolky pečené v troubě.

Hodně lidí možná má snahu něco ve svém životě změnit. Problém je ale často v tom, že pokusy žít zdravě může zhoršovat všudypřítomná reklama na nezdravé výrobky. Také regály v obchodech nás svádí často k tomu, abychom do nákupních košíků přidávali to, co zrovna neodpovídá doporučovaným výživovým tabulkám. Kalorie navíc můžeme i vypít. Stačí velká sklenice džusu, nebo alkoholu, a náš kalorický příjem pro daný den je tím zcela pohřben.

Jak na to?

Jídelníček na míru

Pokud máte pevnou vůli a odhodlání, dáme vám pár tipů, jak najet na zdravější životní styl bez toho, aniž byste se museli nějak extrémně snažit.

Zkuste třeba:

  • Vyměnit těstoviny z bílé mouky za celozrnné, nebo zeleninové těstoviny (už se dají běžně koupit v řetězcích)
  • Slazení z kořene čekanky (jen pozor, má celkem hodně vlákniny, při překročení doporučeného denního příjmu může způsobit zažívací potíže)
  • Přestat sladit kávu a čaj
  • Přestat pít slazené limonády a džusy, místo nich si dejte kohoutkovou vodu s bylinkami a ovocem (stačí si koupit větší džbánek)
  • Častěji kupovat celozrnné pečivo
  • Kupovat polotučné mléčné výrobky
  • Víc používat troubu místo pánvičky, na které stojí vysoká vrstva oleje

Jak vidíte, jde sice o menší změny, ale po několika týdnech jejich dodržování uvidíte první pozitivní výsledky.

Jídelníček na míru: Pro koho je dobrý?

Jídelníček na míru

V některých případech nemusí ani změna životního stylu (v kombinaci s pohybem) stačit. V takové situaci pro vás bude nejlepší kontaktovat specialistu na výživu, který má vzdělání na to, aby vám sestavil vhodný typ redukčního jídelníčku.

Tuto možnost by měli využít lidé, kteří trpí hodně velkou nadváhou, která jim začíná způsobovat zdravotní problémy. (Bolest kloubů, vysoký cholesterol, cukrovka 2. typu.) Dále o této variantě uvažujte ve chvíli, kdy máte nějaký zdravotní problém, který vám znemožňuje hubnout (například onemocnění štítné žlázy, porucha metabolismu…) a pokud máte za sebou dlouhou historii redukčních diet, které mohly rozhodit váš přirozený metabolismus.

Sice nejsou služby specialistů na výživu hrazeny ze zdravotního pojištění, na druhou stranu, lidé, kteří se rozhodli jejich služeb využít, jsou většinou se svými výsledky spokojeni. Z toho důvodu si myslíme, že není nutné litovat vynaložených prostředků. Před najmutím si ale každého potenciálního profesionála pořádně proklepněte. Jde totiž o vaše zdraví a budoucnost.

Dáváte přednost zdravému životnímu stylu, nebo jste raději, když vás sestavením zdravého jídelníčku provede vystudovaný profesionál?

Zdroje informací

https://www.proslim.cz/proteinova-dieta-3-vzorove-jidelnicky-na-tyden/

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/inspirace-na-odlehceny-jidelnicek-pro-lidi-kteri-chteji-zredukovat-vahu-40367048

Napsat komentář