Jak urychlit spalování tuků? Lze si pomoci i přírodní cestou

Kila navíc dělají vrásky nejedné z nás. Kromě toho, že nám znemožňují nošení našeho oblíbeného oblečení, nám mohou dokonce způsobovat zdravotní problémy. Jenže, i po intenzivním cvičení a změně jídelníčku nemusíme vidět velké výsledky. Proto se podíváme na několik tipů, jak můžete podpořit rychlejší spalování tuků.

I když se nás snaží společnost přesvědčit o opaku, na tukovou tkáň nelze nahlížet jen negativně. Například naši předkové díky ní přežili období, kdy neměli dostatek potravy. (Tuk totiž slouží jako zásobárna energie.) Tuk je také hormonálně aktivní (což je speciálně důležité u žen), chrání naše vnitřní orgány před poškozením, a je důležitý pro normální termoregulaci.

Na druhou stranu, musíme si přiznat, že nedostatek pohybu, psychické problémy, které způsobují emocionální přejídání, a nadbytek nezdravých potravin, vede k rychlému přírůstku na váze, kterého se pak není snadné zbavit. Nejspolehlivější cestou jeho ztráty ale není hladovka, ale zdravě sestavený jídelníček a dostatek pohybu.

Můžete tyhle dva zabijáky tuku podpořit ještě nějakými tipy na hubnutí? Na to se podíváme níže.

Spalovače tuku

Pokud chcete zefektivnit čas, který strávíte cvičením, můžete vyzkoušet spalovače tuku, které podpoří váš výkon. Dívejte se například po těch, které obsahují chitosan. Chitosan je látka přírodního původu, která se nachází v tvrdých vnějších vrstvách korýšů. Také se dá ale získat i z některých hub. Zajímavostí je, že chitosan se mění v žaludku na gel. Díky tomu by měl zhoršovat vstřebávání tuku. Některé zdroje také uvádějí, že by měl přispívat ke snížení hladiny cholesterolu. Ve spojení se zdravou životosprávou podporuje snižování hmotnosti.

Proteiny

Pokud nechcete přijít o svou aktivní svalovou hmotu a nechcete mít hlad, dobrým tipem pro vás bude jídelníček, jehož podstatnou část budou tvořit proteiny. Speciálně ty kvalitní. (Takže, žádné maso nasáklé tukem.) Proteiny dovedou regulovat apetit a dovedou podpořit spalování tuku.

Spánek

Možná tomu nebudete chtít věřit, ale cestou ke štíhlejší linii je zcela nepochybně i pravidelný noční spánek. Pokud máte spánku málo, nebudete mít dost energie na cvičení. Tělo si navíc bude nedostatek energie kompenzovat tím, že vás bude nutit jíst nezdravé a hodně kalorické potraviny.

Voda

Hodně lidí o tom nikdy nepřemýšlelo, ale nadbytečné kalorie lze i vypít. Stačí, když si do kávy dáte plnotučné mléko místo polotučného, osladíte si čaj, nebo si dáte svou oblíbenou limonádu. Hodně kalorií obsahují i ovocné šťávy a džusy, a zcela nepochybně také alkohol. Pokud tedy chcete mít svůj kalorický příjem pod kontrolou, snažte se pít co nejvíce čisté vody.

Káva

Pokud to s pitím kávy nebudete přehánět (a nebudete si ji sladit), i ona vám může pomoci se ztrátou přebytečných kil. Jak víme, do mnoha spalovačů se přidává kofein, který může mírně zrychlit metabolismus.

Probiotika

S hubnutím může úzce souviset i stav vaší střevní mikroflóry. Pokud není v harmonii, může zvyšovat vstřebávání tuku ze snězených potravin. Z toho důvodu můžete vyzkoušet pravidelnější konzumaci kimči, kysaného zelí, kefíru, kombuchy a dalších probiotických potravin a nápojů.

Přerušovaný půst

Některým lidem vyhovuje i přerušovaný půst, v průběhu kterého se opakují periody normálního jezení a půstu. (Obvykle je to jeden den tak a druhý den jinak.) Někteří lidé také konzumují jídlo jen po dobu několika hodin. (Dieta 16:8 atd.) U této metody si ale musíte hlídat velikost porcí jídla a jejich kalorickou náročnost.

Jak vidíte, dobrou volbou je chitosan, který lze kombinovat se cvičením, změnou stravovacích návyků a s dalšími tipy, které podporují spalování tuku.

Zdroje informací

https://www.harmoline.cz/spalovani-tuku/ – Rychlé spalování tuků (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/best-ways-to-burn-fat – 12 udržitelných způsobů, jak spalovat tuk (anglicky)

https://www.verywellfit.com/body-into-fat-burning-machine-1231548 – Jak spalovat víc tuku (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/chitosan-supplements – Vše o chitosanu (anglicky)

Napsat komentář