Čištění štětců: Proč to dělat a jak na to?

Pokud se alespoň občas líčíte, je více než pravděpodobné, že doma máte alespoň jeden kosmetický štětec, kterým nanášíte matující pudr, tvářenku a oční stíny. Málokterá z nás ale dbá na to, že se mají štětce pravidelně čistit. Proč je to tak důležité? A jak na to?

Pravidelně se vám dělají pupínky na obličeji a nemáte tušení, z čeho by mohly být? Nebo máte dokonce zkušenost s ječným zrnem, které se vám čas od času vrací a vy stále nevíte, co by mohlo být jeho příčinou?

Přečtěte si: Jak a proč třídit kosmetiku

I když důvodů může existovat víc, jedním mohou být nečištěné kosmetické houbičky a štětce, ve kterých se drží nečistoty a další problematické patogeny, které pak mohou způsobovat jak estetické, tak zdravotní potíže.

Důvody, proč čistit kosmetické štětce

Ne, aby bylo potřeba čistit štětce, rozhodně nemusíte být profesionální kosmetička nebo vizážistka. K tomuto kroku by měly přistupovat i ženy, které mají kosmetické houbičky a štětce doma a chtějí je alespoň jednou za čas použít.

Mezi hlavní důvody patří:

  • Aplikace špíny, nečistot a nebezpečných patogenů přímo na kůži
  • Horší výsledek při líčení
  • Vliv na životnost štětců
  • Kontaminace make-upu a kosmetiky (která pak vydrží kratší dobu)
  • Vliv na vzhled a zdraví pokožky

Jak tedy vidíte, tuto problematiku se rozhodně vyplatí brát vážně.

Přečtěte si: Znáte nebezpečné trendy, kterým se raději vyhnout?

Způsoby čištění kosmetických štětců

Možná si myslíte, že na čištění kosmetických štětců potřebujete speciální vychytávky a potřeby. Opak je ale pravdou. I když existuje široké spektrum různých pomůcek, které vám mohou péči o štětce a houbičky trochu usnadnit, vystačíte si i s tím, co máte po ruce u sebe doma. Nemusíte se tedy bát toho, že kvůli hygieně štětců utratíte zbytečně moc peněz, které potřebujete na něco jiného.

Stačí, když štětce namočíte do teplé vody a důkladně je umyjete jemným mýdlem. Pro větší efekt můžete dát na štětiny ještě odličovač, který používáte normálně, ale ne vždy je to potřeba. (To snad jen, kdyby něco skutečně nechtělo pustit dolů.) Vůbec se nebojte aplikovat jemné mýdlo přímo na štětiny, poté přidejte vodu a přípravek pořádně napěňte. Prstem se ho snažte dostat do všech míst. Posléze štětec vymyjte čistou vodou. Jakmile budou všechny umyté, položte je na čistý ručník a nechte je uschnout.

V případě nouze můžete při čištění použít i:

  • Speciální mýdlo na štětce
  • Speciální sprej na štětce (ten se obvykle doporučuje používat při líčení většího počtu lidí někde na veřejnosti, či při líčení větším množstvím barev, pro důkladnou hygienu štětců to obvykle nestačí)
  • Speciální kartáček na štětce

Naprostou samozřejmostí by mělo být i pravidelné mytí houbičky na make-up. Pokud ale máte pocit, že už je v posledním tažení, vyměňte ji za novou.

Pozor na tyhle chyby!

Aby vám štětce vydržely sloužit co nejdéle, myslete i na pár dalších chyb, kterých se můžete nevědomě dopouštět, a které mohou ohrozit životnost štětců.

V první řadě nenechávejte štětce máčet ve vodě moc dlouho, protože teplá/horká voda může rozpustit lepidlo a štětec se rozpadne. Voda také může postupem času poškodit držadlo. Také dávejte dobrý pozor na to, aby štětce skutečně dobře vyschly před dalším používáním. Proto si jejich mytí plánujte na dny, kdy víte, že nikam nemusíte.

Jak často čistit?

Některé ženy se nestydí přiznat, že své kosmetické štětce nečistily nikdy. Asi nemusíme říkat, že jde o velký hřích, kterého by bylo nejlepší se úplně vyvarovat.

V ideálním případě se snažte své štětce čistit alespoň jednou týdně. Pokud používáte tekutý korektor a make-up, může to být klidně i častěji. (Například jednou za 3-4 dny.)

Velkou výhodou častějšího mytí kosmetických potřeb a štětců je kromě lepšího výsledku a zdravější pokožky i rychlejší čištění. (Protože co je málo špinavé, to bude čisté skoro za chvilku.)

Jak často čistíte kosmetické štětce a houbičky vy?

 

Napsat komentář