První příznaky těhotenství: Jak poznat, že jste těhotná?

K těhotenství ženy přistupují různě. Zatímco jedna skupina se nemůže dočkat, až na světě přivítá nového člověka, ta druhá se mu snaží vyhnout obloukem. V obou případech se vám každopádně hodí vědět, jak první příznaky těhotenství poznáte. 

Mnoho žen má těhotenství spojeno s vynecháním menstruace a s podivnými chutěmi. Pravda je ale taková, že toho, co se může ve vašem životě dít, existuje mnohem víc. Některé příznaky těhotenství jsou navíc poměrně neobvyklé a mohou vás překvapit. (Dobrým příkladem je například rýma, kvůli které si myslíte, že jste jenom nachlazené.)

Z toho důvodu byste měly znát jak ty obvyklé, tak ty méně diskutované příznaky těhotenství, které vás motivují k tomu, abyste si udělaly těhotenský test. Jak pak bude postupovat dál, to necháme na vás.

Známé příznaky těhotenství

Jak už bylo řečeno v úvodu, mezi známé příznaky těhotenství patří vynechání periody. Ovšem, ne každé ženě menstruace na začátku opravdu vynechá. Objevit se například může jen slabší špinění, které krátce po svém startu ustane. Problém mohou mít i ženy, které mají nepravidelnou menstruaci.

Dále se může objevit:

  • Citlivost prsou
  • Nevolnost bez zvracení
  • Zvýšená potřeba močit
  • Únava

Jelikož ale citlivá prsa, nevolnost a únava mohou být i příznaky blížící se menstruace, případně i jiných problémů (včetně infekce močových cest), také se na tyto projevy nelze samostatně spoléhat. Pokud je jich ale víc pohromadě, většinou to na těhotenství nějakým způsobem poukazuje.

Co dalšího se může objevit?

Příznaky těhotenství jsou opravdu pestré, proto se ho můžete snažit rozpoznat i podle dalších, poměrně obvyklých symptomů.

Patří mezi ně:

  • Náhlá změna nálad
  • Pocit nafouklého břicha
  • Slabá křeč v podbřišku
  • Zácpa
  • Averze vůči některým potravinám a nápojům, případně podezřelá změna chuťových preferencí
  • Ucpaný nos a rýma

Právě ucpaný nos a rýma mohou být pro mnohé ženy matoucí příznaky, protože obvykle se o nich v souvislosti s těhotenstvím nemluví. Když se navíc přidá nevolnost a únava, můžete si myslet, že jde o pouhé nachlazení nebo chřipku.

Mnoho žen pozná těhotenství i podle toho, že se jim výrazně změní čich. Mohou ostřeji vnímat pach masa, zkaženého jídla a podobně. To opět může přispívat k nepříjemnému pocitu nevolnosti. Další ženy zase mají zkušenost s pálením žáhy, s přírůstkem na váze a s takzvaným projasněním, kdy zvýšené prokrvení zlepšuje pokožku ve tváři. (Není to ale pravidlem, spousta žen vám poví, že v těhotenství vypadaly bez nadsázky nejhůř ve svém životě. Jde tedy o něco, co je velmi individuální.)

Jak si to potvrdit?

V případě, že máte podezření, že můžete být těhotná, vyčkejte do předpokládaného termínu periody a udělejte si těhotenský test. Ten seženete téměř v každé drogerii a lékárně. Nezapomínejte, že pozitivní výsledek je i ten, kdy se na testu objeví jen slabá druhá čárka.

Poté je vhodné zavolat svému gynekologovi a domluvit se s ním na prohlídce. V jejím průběhu proběhne vyšetření, na základě kterého může těhotenství potvrdit. Součástí prohlídky bývá obvykle i dotaz, jaké jsou vaše plány. (Některé ženy si chtějí těhotenství nechat, jiné ne. Lékař to potřebuje vědět kvůli tomu, zda vám má vystavit těhotenskou průkazku nebo vám má doporučit nějaký jiný postup.)

Mnoho žen tato skutečnost překvapí a mají pocit, že se zdravotníci chovají divně, ale opravdu je to normální a rozhodně to neznamená, že vás lékař postrkuje k jedné z těchto variant. (Pokud ano, nebo má nevhodné poznámky, stojí za zvážení, zda nepřišel čas změnit doktora.)

Co dalšího se hodí vědět

Někdy jsou ženy těhotné a mohou na sobě zaznamenat první příznaky těhotenství, ale zárodek z nějakého důvodu neprospívá. Proto ho může organismus vyloučit spolu s další menstruací. V takové chvíli ani nemusíte vědět, že k těhotenství došlo, jen perioda může být o trochu silnější než normálně. Z důvodu možné předčasné ztráty se také doporučuje, abyste s oznámením těhotenství ostatním lidem počkaly až do ukončeného 12. týdne.

Podle jakých příznaků jste na sobě těhotenství rozpoznala vy?

Zdroje informací

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853 – Příznaky těhotenství (anglicky)

https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline – 15 příznaků těhotenství (anglicky)

https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant – 10 symptomů těhotenství (anglicky)

Napsat komentář