Opunciový olej: Má účinky na pleť? Vyplatí se zkusit?

Opuncie je rostlina, která je milovaná i nenáviděná. Ačkoliv mnozí nedají dopustit na její pozitivní účinky, pokud si nedáte pozor, po kontaktu s ní vyšle do vašeho těla velké množství malých jehliček, které se vám zapíchnou do kůže. Převažují její pozitiva nad jejími negativy? A jaké účinky může nabídnout vaší pokožce?

Určitě víte, že v průběhu času k nám přichází nejrůznější trendy, které nás seznamují s pozitivními účinky exotických druhů ovoce, bylinek a rostlin. Jednou z nich je kaktus, kterému se říká opuncie. Zatímco v některých případech se extrakt z ní přidává do nápojů (například do džusů), olej z ní se používá v kosmetickém průmyslu.

Jelikož často nevěnujeme pozornost tomu, co pořádně neznáme, dnes se společně mrkneme na to, čím vším vám může olej z opuncie prospět.

Pokud jste připravené, tak můžeme začít.

Co je opuncie?

Opuncie, nebo také nopál, je rostlina, která roste především v Americe. Ačkoliv má tento kaktus opravdu nepříjemné bodáčky, které střílí snad kvůli svojí obraně, má překvapivě široké spektrum využití.

V první řadě, opuncie produkuje ovoce, které se přidává do již zmíněných nápojů, včetně alkoholických. Dále se používá jako píce při krmení zvířat. Dále se z ní vyrábí barvivo, energie a mnoho dalších věcí, včetně oleje, který nachází uplatnění v kosmetickém průmyslu.

Benefity opunciového oleje

Opunciový olej by měl vyhovovat různým typům pokožky, což z něj činí takřka univerzální zkrášlující prostředek.

Mezi jeho nejlepší účinky patří:

  • Antibakteriální účinky
  • Antioxidační účinky
  • Hydratace pokožky
  • Působení na vrásky

V neposlední řadě můžete opunciový olej použít jako nosný olej. Ten potřebujete například při kapání éterických olejů do koupele nebo při používání agresivnějších olejů na kůži. (Jmenovat můžeme například olej z tea tree, který může vaši pokožku nepříjemně podráždit.)

Jak se používá?

Použití opunciového oleje je velice jednoduché, dokonce s ním můžete pracovat několika způsoby. Je tedy na vás, kterou z cest si zvolíte.

Samotný opunciový olej

Kvalitní opunciový olej můžete použít na hydrataci pokožky. Stačí, když si do ruky nakapete několik kapek, které pak vetřete do očištěné kůže dvakrát denně. Kdo chce, ten může při masírování použít speciální váleček.

Opunciový olej jako nosné médium

V případě, že chcete použít opunciový olej jako nosné médium, stačí, když použijete 1 kapku esenciálního oleje a 1 lžíci opunciového oleje.

Jak ho správně skladovat?

Pokud opunciový olej zrovna nepoužíváte, můžete ho skladovat v ledničce. Z důvodu udržení kvality výrobku se ho ale snažte spotřebovat maximálně do roku až dvou. V případě nejistoty se řiďte informacemi o datu spotřeby na etiketě výrobku. Ze zkušenosti víme, že po otevření se doporučuje některé oleje spotřebovat do 6 měsíců.

Existují k němu nějaké alternativy?

Opunciový olej se pro mnohé svatým grálem a zkušenosti s ním bývají obvykle velmi dobré. Na druhou stranu, na pořízení nebývá úplně levný, takže je pochopitelné, že ženy k němu hledají cenově dostupnější alternativy.

V takovém případě můžete sáhnout například po:

  • Kokosovém oleji – ultra hydratace a antibakteriální účinky
  • Arganovém oleji – hydratace, je vhodný i pro pleť se sklony k akné
  • Šípkovém oleji – hydratace a ochrana kůže před poškozením
  • Marulovém oleji – antibakteriální účinky a ochrana kůže před poškozením
  • Jojobovém oleji – vhodný pro pleť se sklonem k akné

Aby se olej lépe vstřebal, před jeho aplikací můžete nastříkat na kůži malé množství květové vody. Vhodná je například růžová nebo levandulová.

 

 

Zkoušely jste někdy opunciový olej, nebo vás to teprve ještě čeká?

 

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Opuncie – Opuncie (česky)

https://www.healthline.com/health/about-prickly-pear-seed-oil – Vše o opunciovém oleji (anglicky)

https://www.byrdie.com/prickly-pear-oil-benefits – Opuncie na kůži (anglicky)

Napsat komentář